Antena Meniu Search
x

Video Răzbunare din ignoranţă a vandalilor din Iaşi, greu de prins după ce şi-au bătut joc de mormintele unor soldaţi ruşi nevinovaţi

Un cimitir al soldaţilor ruşi care au murit în cel de-Al Doilea Război Mondial a fost vandalizat. Pietrele funerare ale ostaşilor sovietici înmormântaţi la cimitirul din Moţca, dar şi un monument în onoarea lor au fost măzgălite de mai mulţi vandali. Anchetatorii ieşeni au deschis un dosar penal, dar cum cimitirul nu e supravegheat video, şansele ca indivizii să fie pedepsiţi sunt mici. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 22.03.2022, 20:47

Vezi și

Timp de şapte decenii, sacrificiul ostaşilor sovietici care au pierit în luptă cu armata Germaniei naziste a fost comemorat în pace. Ieri însă, cimitirul de onoare din Moţca, unde erau înmormântaţi soldaţii ruşi, a fost vandalizat. Doar 12 din cele 40 de morminte ale ostaşilor sovietici de aici au rămas nevandalizate, în rest pe toate celelalte a fost desenată litera Z cu vopsea neagră. 

Vandalii s-au răzbunat pe soldaţi fără vină

Litera Z se regăsește pe tancurile cu care armata rusă a intrat în Ucraina. Provine de la expresia "pentru victorie!" - "za pobedu", în rusă. Doar că vandalii s-au răzbunat pe soldaţi care au murit nevinovaţi cu decenii în urmă. "Luptau atunci în alianţă cu puterile occidentale împotriva Germaniei naziste. Ei erau de partea bună a lucrurilor", explică istoricul Marius Chelcu, de la Institutul de Istorie. 

Şi monumentul din cimitir a avut aceeaşi soartă. Cuvintele scrise în onoarea soldaţilor au fost acoperite cu literele Z şi V. Şi litera V se regăseşte pe tancurile ruseşti şi simbolizează încrederea în propaganda ruşilor că denazifică Ucraina. Lupta vandalilor cu morţii însă nu e corectă, spun istoricii. 

Pe acelaşi subiect

"Acum, în contextul în care putem vedea în ce dispreţ faţă de valorile civilizaţiei şi umanităţii acţionează trupele ruse în Ucraina, a răspunde tot cu un act de barbarie e lucrul cel mai facil, nu însă cel mai potrivit şi onorabil, ba dimpotrivă ar trebui să lăsăm morţii acolo unde sunt", este de părere Marius Chelcu

Localnicii din Moţca sunt revoltaţi. "Un act urât"

Deşi empatizează cu ucrainenii, vandalismul îi revoltă pe localnici. "Acum ce să zic ... Aşa şi-au exprimat şi ei ... Dar cam needucat mod de a-şi exprima protestul", comentează un bărbat. "Gestul în sine nu e frumos, indiferent al cui ar fi monumentul, totuşi e un monument istoric". "Un act urât. Probabil că şi-o exprimat supărarea: hai să le facem rău monumentelor aşa-zis ale lor, adică morţii lor. Nu-i normal", spune un altul. 

Deşi se află într-o zonă intens circulată, la marginea unui drum naţional, cimitirul nu e foarte vizibil. "De văzut nu am văzut nimic. După părerea mea este cineva din Ucraina, ucraineni care au trecut cu maşina pe aici. În ultima perioadă o mulţime de persoane trec, cu maşinile cel puţin. Văd zeci de maşini în fiecare zi din Ucraina", mărturiseşte un bărbat.

Anchetă dificilă: cimitirul nu este supravegheat video

"A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt şi pentru a fi luate măsuri în consecinţă", a declarat Anca Vîjiac, IPJ Iaşi. Cum cimitirul nu este supravegheat video, identificarea vandalilor s-ar putea dovedi destul de dificilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Răzbunare din ignoranţă a vandalilor din Iaşi, greu de prins după ce şi-au bătut joc de mormintele unor soldaţi ruşi nevinovaţi