Antena Meniu Search
x

Ucraina a devenit un cimitir pentru tancurile rusești. Cele două arme care au ajuns coșmarul lui Putin

Rusia a început războiul în Ucraina cu cea mai mare forță de tancuri din lume, dar pierderile pe care le-a suferit arată slăbiciunile armatei ruse pe câmpul de luptă modern, relatează The Wall Street Journal.

de Redactia Observator

la 18.03.2022, 17:35

Ucraina a devenit un cimitir pentru tancurile rusești. Cele două arme care au ajuns coșmarul lui Putin
Ucraina a devenit un cimitir pentru tancurile rusești. Cele două arme care au ajuns coșmarul lui Putin - Profimedia

​Armata Ucrainei susține vineri că în 22 de zile de război pierderile Rusiei se ridică la peste 14.200 de soldați care fie au murit, au fost răniți, au dezertat sau au fost capturați. Militarii ucraineni și forțele civile ar fi reușit să distrugă, din 24 februarie, când Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina, 450 tancuri, 1448 de vehicule blindate, 205 de sisteme de artilerie72 de lansatoare multiple de rachete, 43 de sisteme de apărare aeriană, 93 avioane, 112 elicoptere, 879 de vehicule, 3 nave, 12 drone, potrivit Ucrainei. 

Oryx Blog, un site open source care urmărește pierderile de echipamente militare ale Rusiei în Ucraina, vorbește însă de peste 230 de tancuri rusești pierdute în 22 de zile de război, fie că au fost distruse, abandonate, capturate sau avariate. 

Ruşii şi ucrainenii au distrus în 2 săptămâni cel mai mare număr de tancuri de la al Doilea Război Mondial încoace

Înainte de război, Rusia avea aproximativ 3.000 de tancuri grele, apreciate pentru puterea de foc, rezistența blindajului și capacitatea de a traversa un teren accidentat. Ucraina a început războiul cu aproximativ 850 de tancuri. Niciuna dintre părți nu a spus câte tancuri a pierdut în mod oficial, scrie The Wall Street Journal

Pe acelaşi subiect

Analiștii spun că blindatele pierdute în ultimele săptămâni reprezintă probabil cel mai mare număr de tancuri distruse într-o perioadă atât de scurtă de la al Doilea Război Mondial încoace. În acel conflict, cel mai eficient mod de a distruge un tanc era de a folosi un alt tanc. Astăzi, Ucraina se bazează pe arme mai compacte și mai agile, inclusiv drone înarmate de fabricație turcească, rachete portabile Javelin fabricate în SUA și alte lansatoare de rachete antitanc mobile.

Echipamentul de înaltă tehnologie a permis unui număr mic de soldați ucraineni să dea o lovitură surprinzător de mare tancurilor, vehiculelor blindate și coloanelor de aprovizionare rusești. Casa Albă a declarat săptămâna aceasta că va oferi în plus armament de 800 de milioane de dolari Ucrainei, inclusiv arme de distrugere a tancurilor care s-au dovedit de succes împotriva armurilor rusești. Pachetul include 2.000 de rachete Javelin și alte 7.000 de arme antitanc. Statele Unite au mai spus că vor furniza și 100 de drone letale Switchblade.

Ruşii sunt "ineficienţi" la operaţiuni armate combinate 

Rusia s-ar putea să își adapteze tacticile pe câmpul de luptă și să încerce să-și coordoneze mai bine forțele, o slăbiciune dovedită care i-a expus atacurilor pe soldații ruși. „Sunt ineficienți în operațiunile armate combinate”, a spus generalul în retragere H.R. McMaster, fostul consilier pentru securitate națională în administrația Trump.

Dar îmbunătățirea tacticii nu poate învinge noile tehnologii, o arată istoria. Lupta dintre tancuri și sistemele pentru a le distruge a făcut furori de zeci de ani. Tancurile au intrat pentru prima dată pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial și au jucat un rol central în Al Doilea Război Mondial. Operațiunile Rusiei în acel conflict au ajutat la înfrângerea Germaniei și sunt printre cele mai cunoscute din era războiului industrial.

Cea mai mare bătălie cu tancuri a avut loc la nord de Ucraina în 1943, lângă orașul rus Kursk, și a implicat aproximativ 6.000 de tancuri germane și sovietice, mii de avioane și aproximativ două milioane de soldați. Tacticile blitzkrieg germane au demonstrat forța atacurilor combinate cu vehicule blindate, infanterie și sprijin aerian. Cele mai multe atacuri cu tancuri au folosit de atunci tactici similare, inclusiv în războiul Yom Kippur din 1973 dintre Israel și vecinii  arabi și în ambele războaie din Golf conduse de SUA.

„Pentru a maximiza utilitatea tancului, trebuie să-l folosești împreună cu vehicule blindate, infanterie” și alte elemente, a spus Ben Barry, fost comandant al unui batalion de infanterie blindată britanică. După bătăliile masive cu tancuri din cel de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a produs un număr mare în timpul Războiului Rece. SUA nu au dorit să concureze direct cu producția de arme sovietice și au dezvoltat în schimb alte modalități de a elimina vehiculele militare blindate.

Avionul de atac la sol A-10, introdus la mijlocul anilor 1970 și cunoscut sub numele de Warthog din cauza aspectului său neobișnuit, a fost proiectat să zboare la altitudine joasă și să distrugă ținte inamice. Folosește bombe, rachete și mitraliere puternice capabile să tragă intensiv cu muniție pentru a străpunge armura. Elicopterul de atac AH-64 Apache, introdus în serviciu un deceniu mai târziu, a fost proiectat pentru a îndeplini sarcini similare, dar cu o manevrabilitate mai mare.

Dronele și lansatoarele de rachete, spaima tancurilor rusești

Acum, dronele și lansatoarele de rachete cărate pe umăr încearcă să facă același lucru, dar cu sisteme și mai mici, mai portabile și autonome. „Aceste două arme, în special, le permit ucrainenilor să reziste, forțându-i pe ruși să se oprească și să reevalueze situația”, a comentat Nicholas Drummond, un consultant în industria apărării.

Aceste progrese înseamnă că războiul cu tancuri - în special în abordarea Rusiei - trebuie să se schimbe pentru a preveni pierderile. Dar este posibil ca tancurile să continue să joace un rol important în războiul la sol, spun experții militari. Pierderile de tancuri ale Rusiei în Ucraina „nu reprezintă o deficiență a tancului în raport cu infanteria”, explică generalul McMaster. „Este incapacitatea Rusiei de a folosi infanterie, artilerie și forțe blindate în totalitate.”

Generalul McMaster a spus că, fără armură grea, soldații sunt extrem de vulnerabili la artileria inamică, lucru trăit de Ucraina ​​când Rusia a invadat Crimeea în 2014 și a anexat teritoriul. Forțele ruse „au fost capabile să omoare tot ceea ce nu era puternic blindat”, a spus el. Forțele care avansează împotriva infanteriei sunt protejate în interiorul și în spatele tancurilor, care își folosesc tunurile pentru a îndepărta un inamic.

SUA și aliații săi au folosit tancuri sau vehicule blindate mai ușoare în luptele din Irak și Afganistan. Tancurile rusești care sunt distruse de forțele ucrainene par să nu aibă sistemele moderne dezvolvate de armatele occidentale cum ar fi panourile care eliberează presiunea unei explozii interne și reduc astfel pericolul pentru un tanc și pentru echipajul acestuia, susține Veli-Pekka Kivimaki, lector la Universitatea Johns Hopkins. Alte tehnologii sunt în curs de dezvoltare pentru a ajuta tancurile să supraviețuiască pe câmpul de luptă modern.

Sistemul Trophy al Israelului își propune să identifice, să intercepteze și să distrugă proiectilele care se îndreaptă spre tanc. Navele de război au sisteme defensive active de ani de zile. Adaptarea lor la tancuri a pus provocări tehnice pe care armatele le depășesc. Este o lecție pe care Moscova o învață. Rusia a declarat că cel mai nou tanc al său, T-14 Armata, care nu a intrat încă în serviciul operațional, are un sistem de protecție activ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Ucraina a devenit un cimitir pentru tancurile rusești. Cele două arme care au ajuns coșmarul lui Putin