Antena Meniu Search
x

Ministrul Sănătății, după noul record de infectări și decese provocate de coronavirus: "Putem ajunge și la mai multe cazuri" (Video)

România bifează dintr-un foc două recorduri negative: cei mai mulţi pacienţi pozitivi de până acum, peste 1450, şi cele mai multe decese. Iar linia orizontului nu se vede, o spun chiar oficialii, care fac apel la respectarea regulilor şi anunţă prelungirea stării de alertă. Mesajul medicilor e mult mai radical: în acest ritm, vor fi nevoiţi să aleagă între cine moare şi cine trăieşte. 

de Redactia Observator

la 13.08.2020, 20:11

Vezi și
  • România a ajuns la 1.454 de infectări cu noul coronavirus raportate pentru o singură zi.
  • 53 de români au murit de coronavirus în ultimele 24 de ore.

De trei săptămâni suntem în cel mai negru scenariu: avem constant peste 1.000 de cazuri noi pe zi. Astăzi s-a atins un nou vârf: 1.454. A fost şi cel mai dur bilanţ al morţilor: 53. Iar ce e mai rău nu a trecut. O spun tot mai clar şi răspicat şi oficialii. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: În contextul în care nimeni din țara asta n-o să respectăm niște reguli și nu vom încetini acea transmitere comunitară, putem ajunge și la mai multe cazuri.

Mai multe cazuri pe zi înseamnă mai mulţi pacienţi în secţiile de Terapie Intensivă şi mai multă presiune pe medicii şi asistentele care sunt în a şasea lună de luptă cu virusul. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Noi, ca și corp medical, nu vom putea decât să gestionăm ce ne vine în unitățile spitalicești. Avem și noi o limită.

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății: Lucrul acesta are un răsunet peste un anumit interval de timp şi asupra numărului de cazuri din secţiile de Terapie Intensivă. Cam 5% dacă ajung în fiecare zi, la 1.400 înseamnă 70. Ori 70 de cazuri noi în fiecare zi într-o secţie de Terapie Intensivă este preocupant.

478 de pacienţi sunt internaţi astăzi în secţiile de Terapie Intensivă. Adică la jumătate din capacitatea ATI. Medicii se tem că nu mai e mult până vor trebui să aleagă între pacienţii care ajung la aparate.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara: Sperăm ca săptămâna viitoare să atingem o stare de platou. Dacă nu atingem, e posibil ca Terapia Intensivă să se umple în 2-3 săptămâni. Sperăm să nu ajungem în scenariul Italiei de acum opt luni - să se decidă cine va avea cele mai multe şanse la viaţă.

Autorităţile dau asigurări că au soluţii.

Horațiu Moldovan, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: Dacă ne vom confrunta cu o asemenea explozie de cazuri există planuri ca să convertim terapii, zone de terapii intensive actualmente non-covid în zone covid.

Cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în Bucureşti, Prahova şi Argeş.

Autorităţile vor prelungi starea de alertă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Ministrul Sănătății, după noul record de infectări și decese provocate de coronavirus: "Putem ajunge și la mai multe cazuri" (Video)