Antena Meniu Search
x

Noile reguli din Starea de Alertă, explicate de autorități

Restricţiile impuse în starea de alertă nu au fost înţelese în totalitate. Iar Grupul de Comunicare Strategică a venit cu lămuriri. Terasele nu se vor deschide în următoarele 30 de zile, nu mai există restricţii pentru vârstnici şi se poate ieşi din localitate pentru motive întemeiate.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 16.05.2020, 23:12

Vezi și
  • Amenzile se aplică de luni.
  • Amenda maximă e de 5000 de lei.

Terasele nu se vor deschide pe perioada stării de alertă. Explicaţia - legea care intră în vigoare de luni prevede posibilitatea deschiderii teraselor, nu obligația. Iar Hotărârea de Guvern a Comitetului pentru situaţii de urgenţă, care are mai multă putere legislativă, spune clar că nu se pot deschide.

Cum se defineşte zona metropolitană în interiorul căreia cetăţenii nu au voie de declaraţie pentru a se deplasa? Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș.

În plus, nici pentru deplasări între Ilfov şi Bucureşti nu este nevoie de această declaraţie. Nici pe aceasta nu este nevoie să o avem scoasă la imprimantă pentru că, la fel ca în cazul declaraţiilor folosite până acum, pot fi scrise de mână sau completate pe telefon. Mai mult, dacă se respectă traseul, ele pot fi refolosite, schimbând doar data.

Ce opţiune bifăm dacă, spre exemplu, stăm la sat şi trebuie să ajungem într-o altă localitate pentru cumpărături de mâncare sau la bancă? Punctul 11 prevede că ne putem deplasa pentru "alte motive justificate" unde sunt prevăzute aceste excepţii.

Persoanele de peste 65 de ani nu mai au restricţii privind orele la care pot ieşi din casă însă, recomandarea autorităţilor este să evite pe cât posibil expunerea. Şi, deasemenea, nu mai există restricţii nici după orele 22.

Dacă o persoană vine din străinătate, trebuie musai să intre în izolare la domiciliu cu toată familia sau persoanele cu care locuieţşte în casă. Dacă nu vrea să le expună, atunci poate intra în carantină instituţionalizată însă va trebui să  suporte costurile.

Există însă amenzi şi în Starea de Alertă. Persoanele care nu vor purta mască în spaţiile închise pot fi sancţionate cu amenzi între 500 şi 2.500 lei. Amenda maximă pentru nerespectarea regulilor ajunge la 5.000 lei şi se aplică de luni!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Noile reguli din Starea de Alertă, explicate de autorități