Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Regulile "aberante" din noul Cod Silvic, criticate de activiştii de mediu. Ce ar trebui să facă cei care vor să se plimbe cu bicicleta prin pădure

Plimbările prin mai mult de jumătate din pădurile României ar putea fi interzise! Noul Cod Silvic introduce reguli noi şi aberante din punctul de vedere al activiştilor de mediu. Nimeni nu va mai avea voie să calce într-o pădure fără aprobarea proprietarului!

de Ingrid Tîrziu

la 18.04.2024 , 20:57

Guvernul a introdus acest articol în Codul Silvic după expirarea termenului în care societatea civilă putea formula obiecţii. "Într-o pădure de la marginea Bucureştiului, cum este aceasta, pot fi zeci de proprietari şi administratori. Asta ar însemna că dacă ieşim la plimbare cu bicicleta ar trebui să-i înştiinţăm pe toţi, ceea ce este practic imposibil", transmite Ingrid Tîrziu, reporter Observator.

Schimbări în Codul Silvic

Legea a ajuns la Parlament, unde amendamentul este sprijinit de fostul ministru al Mediului, Barna Tanczos. "Susţin o variantă de compromis, care să permită pe de o parte accesul pe drumurile forestiere şi pe poteci a turiştilor. În acelaşi timp, să putem respecta şi dreptul constituţional al proprietarului", a declarat Barna Tanczos, fost ministru al Mediului.

Vezi și

Activiştii de mediu consideră prevederea aberantă. "Proprietatea asupra pădurii nu este un drept absolut, în sensul în care dacă eu am o suprafaţă de pădure, nu înseamnă că mâine pot să o tai la ras. Aşa şi cu accesul în pădure. Tocmai pentru că pădurea oferă o grămadă de alte beneficii dincolo de valoarea ei în lemn şi genul acesta de proprietate ar trebui să fie limitat", spune Alex Găvan, specialist în probleme de mediu.

Nici ministrul Mediului nu este de acord, mai ales săptămâna viitoare urmează să fie stabilite sancţiunile pentru cei care se plimbă prin păduri fără aprobarea proprietarului. "Nu doar eu, în calitate de ministru al Mediului Apelor şi Pădurilor susţin accesul liber şi nerestricţionat în pădurile din România, dar am constat că toţi colegii din celelalte partide ar susţine un astfel demers", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Noul Cod Silvic prevede şi supravegherea video a drumurilor forestiere pentru combaterea furturilor de lemne şi a tăierilor ilegale. În plus, se pregăteşte să limiteze sporturile motorizate, precum endurro, care poluează pădurile şi deranjează fauna. România are peste şase milioane şi jumătate de hectare de păduri, care acoperă în jur de 29% din suprafața totală a țării. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Regulile "aberante" din noul Cod Silvic, criticate de activiştii de mediu. Ce ar trebui să facă cei care vor să se plimbe cu bicicleta prin pădure