Antena Meniu Search
x

Video Regulile pentru schimbarea permisului s-ar putea modifica: condiţii stricte pentru cei trecuţi de 70 de ani

Comisia Europeana vrea ca soferii de peste 70 de ani sa mai conduca doar in conditii stricte. Propunerea este ca permisele de conducere să fie valabile 15 ani, nu doar 10 ca acum. Peste 70 de ani insa controlul medical sa fie obligatoriu din 5 în 5 ani şi anumite categorii sa nu mai aiba voie sa sofeze.

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 13.03.2023, 21:25

Vezi și

Permisele de conducere ar putea fi valabile 15 ani, nu zece cum se întâmplă în prezent. Cei care au peste 70 de ani, însă, vor trebui să facă toate controalele pentru reînnoirea carnetului la fiecare 5 ani. Aproape un milion de șoferi cu vârsta de peste 70 de ani au permis de conducere românesc. Mai bine de jumatate dintre aceștia, însă, nu au facut controlul medical pentru reînnoirea permisului de conducere, prin urmare, nu mai au voie sa urce la volanul mașinii.

Anul trecut, peste 20.000 de oameni au murit pe şoselele din Uniunea Europeană, dintre care aproape 2.000 în ţara noastră

Experţii în conducere defensivă spun însă că principala cauză a accidentelor de la noi este lipsa educaţiei rutiere. "În România, posesorul de categoria B îşi ia permisul şi nu mai trece prin niciun fel de reevaluare până când nu expiră acesta. Nerespectarea vitezei regulamentare, neasigurarea la efectuarea anumitor manevre sunt cele care conduc la producerea de accidente şi doar un număr extrem de mic 0,5% se datorează problemelor medicale", a declarat Emil Gâtej, expert conducere defensivă.

Comisia Europeană îşi propune înjumătăţirea numărului de morţi pe şoselele din UE până în 2030. De aceea vrea şi înăsprirea controalelor medicale. Cei care suferă în mod regulat de hipoglicemie sau au dizabilități cognitive ori intelectuale grave nu vor mai putea şofa. Sunt luaţi în vizor şi cei care abuzează de alcool sau droguri. În prezent, în România vizita medicală pentru reînnoirea permisului de conducere constă într-un consult ORL, o vizită la medicul de medicină internă, oftalmologie, ortopedie, neurologie şi psihiatrie.

"Ar trebui să menţioneze dacă are alte afecţiuni şi şă ceară alte controale. Adică dacă medicul îţi zice că e în tratament pentru hipertensiune e posibil să îţi zică că nu îţi dă (n.r. avizul) până nu te vede şi cardiologul", a declarat Adrian Vatafu, medic de familie. Peste 8 milioane de români au permis de conducere. Anul trecut, peste 20.000 de oameni au murit pe şoselele din Uniunea Europeană, dintre care aproape 2.000 în ţara noastră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Regulile pentru schimbarea permisului s-ar putea modifica: condiţii stricte pentru cei trecuţi de 70 de ani