Antena Meniu Search
x

Remember! Margaret Thatcher , povestea Doamnei de Fier

Margaret Thatcher nu este doar o figură importantă a politicii internaţionale, nu doar cel mai longeviv prim-ministru al Marii Britanii, ci şi o femeie care a deţinut atât de multă putere într-un mediu dominat de bărbaţi. Astăzi, ar fi împlinit 89 de ani

Margaret Thatcher nu este doar o figură importantă a politicii internaţionale, nu doar cel mai longeviv prim-ministru al Marii Britanii, ci şi o femeie care a deţinut atât de multă putere într-un mediu dominat de bărbaţi. Astăzi, ar fi împlinit 89 de ani

Născută în micul oraş de provincie Grantham, într-o familie destul de modestă, Margaret a trebuit să se descurce de mică. A fost influenţată de mama sa, Beatrice, fire calculată şi economă, care a învăţat-o ce înseamnă o bună organizare, nu doar a gospodăriei, ci şi a timpului şi a sarcinilor.

Dar rolul cel mai important l-a avut tatăl său, care, pe lângă calităţile antreprenoriale pe care le-a dovedit înfiinţându-şi propria afacere, a ocupat şi funcţia de primar, prefect şi consilier municipal. Implicarea acestuia în politică şi administraţie a reprezentat un model pentru micuţa Margaret, care a aflat destul de devreme cum stau lucrurile în aceste domenii, îmbrăţişând însă cu bucurie experienţă.

Ceilalţi doi bărbaţi importanţi din viaţa sa au fost soţul său, Denis Thatcher, şi preşedintele Ronald Reagan. Fiecare i-a fost un partener important, unul pe plan personal, celălalt pe plan politic, unul fiindu-i alături din umbră, celălalt, în lumina reflectoarelor internaţionale.

Margaret Thatcher a condus Guvernul Marii Britanii între 1979 şi 1990!

Margaret Thatcher a venit la conducere într-o perioadă destul de întunecată din istoria Mării Britanii, în care tara se afla într-o continuă degradare, datorită inflaţiei ridicate, grevelor, monopolurilor de stat, confruntându-se şi cu influenţa socialistă venită dinspre URSS.

Iar prim-ministrul Margaret Thatcher a încercat, şi în mare măsură a reuşit, să rezolve multe dintre problemele care împiedicau însănătoşirea şi evoluţia economică a ţării. A luptat cu îndârjire şi cu multă siguranţă de sine contra minerilor, contra IRA şi, în anumite cazuri, contra colegilor săi care nu o susţineau.

După cei 11 ani şi jumătate petrecuţi la cârma ţării, Marea Britanie devenise, din nou, o mare putere mondială. Astfel, Thatcher şi-a câştigat, pe merit, numele Doamna de Fier.

A deschis drumul femeilor în politică!

A fost prima şi singura femeie în funcţia de premier. Thatcher a fost, de asemenea, femeia care a avut cel mai lung mandat continuu din întreaga istorie a politicii din Marea Britanie. Cel care a egalat-o, mai târziu, a fost Tony Blair.

Contestată în cadrul propriului partid, Thatcher, Doamnă de Fier, şi-a depus demisia cu lacrimi în ochi şi, în 2002 s-a retras definitiv pentru a-şi scrie memoriile. Viaţa ei nu a devenit însă mai liniştită, pentru că în 2003 a suferit o cădere după ce soţul sau a decedat, iar, mai târziu a avut de suferit din pricina problemelor judiciare ale fiului său.

Doamna de Fier a avut o căsnicie de 52 de ani cu omul de afaceri Denis Thatcher. La moartea lui, Margaret a declarat „Să fii prim-ministru este o slujbă solitară. Într-un fel, aşa şi trebuie să fie: nu poţi conduce din mulţime. Dar cu Denis nu am fost niciodată singură. Am fost cu un om. Cu un soţ. Cu un prieten”. În 2008, o ... declaraţie a fiicei sale, Carol Thatcher a zguduit lumea. Aceasta a declarat că mama sa suferă de dementă senilă şi are momente când uita că soţul sau a murit. Tatcher a avut doi copii, gemenii Mark şi Carol. S-a stins pe 8 aprilie 2013, în urma unui atac cerebral.

Cea mai mare femeie a politicii s-a bucurat de succes şi pe marile ecrane. Meryl Streep a interpretat-o în filmul „The Iron Lady, în 2011, film distins cu două Oscaruri şi alte 12 premii... 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Remember! Margaret Thatcher , povestea Doamnei de Fier