Exclusiv Reportaj din locurile care otrăvesc Capitala. Sute de kilograme de cabluri şi cauciucuri sunt arse în vetre improvizate de jur împrejurul Bucureştiului
Industria subterană a deşeurilor aduce anual zeci de milioane de euro în buzunarele celor din mafia gunoaielor. De jur împrejurul Bucureştiului sunt localităţi unde oamenii ard tone de cauciucuri şi cabluri fără să le pese că otrăvesc aerul. Afacerea ilegală e ştiută de toţi oficialii, dar ignorată cu desăvârşire.
Vlădeni, Dâmboviţa. Nu e un furnal pe o platformă industrială, ci o coloană de fum negru ce se ridică pe un câmp la nici 40 de kilometri de Bucureşti. Norul uriaş învăluie satele din jur.
Explicaţia o găsim când luăm la pas localitatea. Sute de kilograme de cabluri şi cauciucuri sunt arse aici în vetre improvizate la marginea comunei pentru a scoate din ele cuprul.
Mașini tăiate cu flexul și abandonate în fața porților
La 5 kilometri distanţă, alt sat Bălteni. Localitatea arată ca o groapă de gunoi. Deşeuri de toate felurile sunt depozitate în faţa porţilor. Aici sunt tăiate în bucăţi sute de maşini
- Munţi de gunoi, pe câmp din Mogoşoaia. Chiar angajaţii primăriei aruncă deşeurile: "Nu mai e loc în staţia...
- România se scufundă în gunoaie, dar afacerile murdare nu se văd la Casa Poporului. Cât de bine cunosc...
- Sibiancă prinsă când fura coşurile de gunoi stradale. Femeia a muncit din greu să le desprindă din suporţi şi...
Octavian Berceanu: ”În România intră zilnic cam o mie de autoturisme. Şi din astea câteva sute sunt dezmembrate”.
Laurentiu Radulescu, reporter Observator: ”Sunt zeci de astfel de exemple în jurul Bucureştiului. Aici, o fostă dubă tăiatul cu flexul, fierul vechi vândut. Cea mai rămas lăsat pe câmp”.
Octavian Berceanu: ”Aici iar avem un balot de cabluri tăiate şi a fost scoasă inserţia metalică”.
De cum ajungem în sat suntem luaţi în primire de localnici. Dau vina unii pe alţii pentru dezastrul ecologic din jur. ”Deci nu ne mai filmaţi, vă rog frumos. Le dă lumea bani ca să arunce gunoiul, că nu poate să îl mai arunce ei. Du-te şi stai de vorbă cu Bulibaşa să nu mai arunce”.
Mafia metalelor acționează cu sprijinul REMAT-urilor
Capitala are o centură de localităţi satelit -Sineşti, Mătăsaru, Glod sau Conţeşti- unde se ard ilegal deşeuri pentru a se extrage metalele. Cel mai valoros e cuprul. Operaţiunile sunt făcute de cei aflaţi la baza piramidei infracţionale. De aici cuprul ajunge la "marii rechini" care au topitorii ilegale.
Laurentiu Radulescu, reporter Observator: ”Deci în tot bussinesul ăsta sunt implicate inclusiv REMATURI”
Octavian Berceanu: ”Categoric, da”.
Laurentiu Radulescu, reporter Observator: ”Deci cablul ăsta pleacă de la REMAT”.
Octavian Berceanu: ”Da, este dat oamenilor din comunitate care lucrează la REMAT la negru. Să scape de el”.
Din topitoriile ilegale ies lingouri care se vând pe bani grei. Profitul reţelelor care se ocupă de arderea deşeurilor este de sute de mii de euro anual. Totul sub ochii autorităţilor.
Marian Alexandru, primar Colţeşti: ”Am încercat să rezolvăm problema dar este greu. Eficenţa este foarte mică. Nu am reuşit să stopăm acest fenomen”.
TIR încărcat cu cabluri, confiscat pe o stradă din Strehaia
Într o altă parte a ţării, la Strehaia în Mehedinţi, poliţiştii le au bătut la poartă astăzi celor care se ocupă cu astfel de afaceri.
Un tir plin cu cabluri a fost confiscat pe o stradă din oraş.
Cătălin Tutilescu - șef garda de mediu: ”Este o cantitate foarte mare de cabluri care urma să fie incendiată. Ei le folosesc, în primul rând, să decapeze aceste cabluri şi, mai în glumă, mai în serios, că sunt în colaborare cu unele fabrici de încălţăminte şi nu le ard. Am reuşit să stopăm acest fenomen şi vor fi sancţionaţi cu amendă de la 50 de mii la 70 de mii de roni”.
Că România devine încet dar sigur o groapă imensă de gunoi o arată şi imaginile din localitatea Ion Corvin, din Constanţa.
Andreea Filip, reporter Observator: ”La intrare in Ion Corvin, pe un camp cat vezi cu ochii sunt gunoaie. Peturi, haine, încălțăminte, resturi menajere și resturi vegetale. Pentru că sunt depozitate ilegal, autoritățile locale au hotărât să le ardă. Așa scapă de ele”.
Deocamdată, Legea deşeurilor în România lasă loc afacerilor subterane. Un proiect care a trecut de Senat dar urmează să ajungă în Camera Deputaţilor prevede ca persoanele fizice să nu mai poată vinde deşeuri din metal şi aliaje Rematurilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰