Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reptilele veninoase care s-au înmulţit în România: muşcătura lor poate ucide în 5 ore. Ce pot face oamenii ca să se protejeze

Alertă şi în munţi, şi la oraşe! Şerpii veninoşi se înmulţesc - încep să apară în zone unde nu trăiau până acum. Intră în case şi clădiri de birouri. Muşcătura lor poate ucide în cinci ore dacă nu ştii ce să faci.  

de Claudiu Loghin

la 06.05.2024 , 19:17

Chiar de 1 Mai, o familie din Mehedinţi a îngheţat de spaimă - a găsit un şarpe în dormitor. Oamenii au sunat la 112, iar jandarmii l-au capturat şi apoi l-au eliberat în sălbăticie. Cu câteva zile înainte, un pui de viperă fusese găsit în toaleta unei firme din Drobeta Turnu Severin.

Şerpii veninoşi s-au înmulţit

Cea mai răspândită specie de la noi este vipera de munte. 30.000 de reptile cu sânge rece trăiesc la noi în ţară. Cea mai temută este vipera cu corn, întâlnită în Dobrogea, iar cea mai rară - vipera de stepă. Fereşte-te de ea când mergi în Delta Dunării. 

Vezi și

"Pe măsură ce se încălzeşte planeta noastră, tot mai multe zone vor fi pretabile acestor specii. În următoarele decenii s-ar putea chiar dubla arealul acestor specii", spune Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe.

Pe acelaşi subiect

Sezonul viperelor, din mai până în septembrie

Viperele pot fi întâlnite din mai până în septembrie, când intră în hibernare, aşa că fii atent când pleci în excursii - este sezonul pericolelor. Dacă te muşcă un şarpe veninos sună la 112! Singurul tratament eficient este serul antivenin, care împiedică şocul anafilactic. Medicii demontează un mit - nu ajută dacă storci rana: veninul nu se elimină aşa. 

Măsuri de precauţie 

  • Evită zonele necunoscute, nemarcate, cu ierburi înalte
  • Poartă încălţăminte înaltă şi pantaloni lungi
  • Nu atinge şarpele chiar dacă pare mort
  • Părăseşte zona în linişte

"Când ne întâlnim cu aceste vipere, în primul rând, trebuie să înţelegem că ele doar se apără. Muşcă, apărându-se. Muşcă dacă sunt călcate, dacă sunt încolţite, deranjate, dacă ridici piatra de pe ele", adaugă Adrian Bîlbă, doctor în ştiinţe.

"Salvamontiştii spun că îmbrăcămintea este foarte importantă. Spre exemplu, pantalonii trebuie să fie cât mai largi pe picior pentru a minimiza riscul unei muşcături în cazul atacului de viperă. De asemenea, tot salvamontiştii spun că trebuie să cercetăm cu atenţie fiecare loc în care punem mâna sau piciorul într-o drumeţie pe munte", transmite Claudiu Loghin, reporter Observator.

"Ar fi bine ca turiştii să aibă cu ei un băţ lung sau poate chiar beţele telescopice pentru a verifica zona înainte de a trece şi de a speria aceste reptile", spune Cătălin Petrescu, purtător de cuvânt al Salvamont Poiana Brașov.

Cum poţi recunoaşte o viperă

Vipera este de culoare măslinie, cu o dungă neagră, pe spate, în zig-zag lată. Ţine minte cum arată, ca să nu o confunzi cu altă specie - este bine să nu îţi fie administrat serul antiviperin degeaba, pentru că este un venin „îmblânzit“, deloc prietenos cu organismul. La noi în ţară sunt rare dozele de ser antiviperin, spune o doctoriţă de la spitalul judeţean din Târgu Jiu. 

"În cursul anului trecut au fost folosite trei astfel de doze. Cei de la UPU vor solicita alte doze de ser antivieprin în cazul în care va fi nevoie", a declarat Mihaela Țicleanu, Spitalul Judeţean Târgu Jiu.

Şerpii s-au înmulţit şi în alte ţări de pe continent. În Croaţia, patru oameni au ajuns la spital în ultima săptămână, atacaţi de vipere.

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Reptilele veninoase care s-au înmulţit în România: muşcătura lor poate ucide în 5 ore. Ce pot face oamenii ca să se protejeze