Antena Meniu Search
x

Revolta împotriva măsurării temperaturii, izbucnită la un supermarket, ar fi fost premeditată de trei persoane

Termoscannerele ne ridică temperatura. Şi testează limitele drepturilor noastre. Unde se termină dreptul individual şi unde încep cele colective?

de Redactia Observator

la 22.05.2020, 10:26

Vezi și
  • Mai mulți polițiști au intervenit în forță, pentru a aplana spiritele.
  • Cele trei persoane implicate în incident, amendate cu câte 2.000 de lei.

În Bucureşti, trei oameni au pornit o revoltă în parcarea unui supermarket după ce au refuzat ca paznicii centrului comercial să le măsoare temperatura. 

Poliţia a intervenit în forţă când cei trei au refuzat să se legitimeze. I-au dus cu forţa la secţie şi i-au amendat cu câte 2000 de lei.

În parcarea unui hipermarket din Capitală, patru poliţişti încearcă să imobilizeze un bărbat care are peste 60 de ani. Îl trântesc pe capota maşinii şi îl încătuşează. După câteva minute, apare şi al doilea echipaj. 

Alţi trei agenţi cobară în fugă din maşină şi intervin şi ei în forţă, deşi bărbatul este deja la pământ. 

Scandalul a început după ce, mai bine de 40 de minute, doi bărbaţi şi o femeie s-au certat cu paznicii pentru că au refuzat să li se măsoare temperatura: "Aveți un aparat de luat temperatura. Este un cadru medical care face chestia asta. În afară de asta, trebuie să asigurați o cameră în care să se ia temperatura. Este un act intim medical. Nu este orice act, da?"

Paznicii nu au mai făcut faţă situaţiei, aşa că au sunat la 112. Sosirea poliţiştilor a mutat scandalul din parcarea magazinului la secţia de poliţie: "De ce mă atingeți? Că nu aveți voie conform legii să mă atingeți".

Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei: La momentul în care polițiștii le-au solicitat să se legitimeze, persoanele au refuzat, au devenit recalcitrante și au manifestat un comportament agresiv, fapt pentru care au fost imobilizate și conduse la sediul subunității de poliție. 

Persoanele au fost sancționate contravențional 

Cosmin Andreica, sindicat Europol: Pe durata stării de alertă avem trei acte normative care reglementează diferite interdicții. Printre acestea se regăsește și portul măștii de protecție în spațiile închise. În spațiile deschise nu există această obligație. Pentru polițiștii care intervin în diferite situații, noi recomandăm ca aceștia să își ia toate măsurile de precauție.

Reprezentanţii magazinului în faţa căruia a avut loc incidenul spun că totul a fost regizat. Scandalagii aveau microfoane şi erau însoţiţi de un cameraman: "Incidentul a avut loc acum două zile și a fost regizat, cu scopul de a crea senzațional, cele două persoane purtând microfon și fiind însoțite de un cameraman profesionist".

În ultima săptămână, măsurarea temperaturii clienţilor a provocat zeci de discuţii aprinse în faţa magazinelor. Mulţi consideră măsura periculoasă. Raed Arafat a încercat să le explice oamenilor că aparatele sunt inofensive. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Termoscanarea este făcută de la distanță. Nu scrie numele tău, nu îți ia datele tale, nu-ți ia CNP-ul tău de pe frunte, nu ia nimic. Este o termoscanare. Nici măcar nu știe cum te numești. Nu știe nimic. Nu-ți face poză, nu-ți face absolut nimic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Revolta împotriva măsurării temperaturii, izbucnită la un supermarket, ar fi fost premeditată de trei persoane