Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Rezerviști de 60 de ani s-au antrenat o zi pentru război. Câți au nimerit ținta de la 50 de metri: "Îți aduci aminte, e ca mersul pe bicicletă"

Războiul din Ucraina şi posiblitatea unui conflict între NATO şi Rusia i-au făcut pe oficialii din Ministerul Apărării să sporească numărul exerciţiilor la care sunt chemaţi rezerviştii. Aşa se face că mii de bărbaţi din întreaga ţară sunt chemaţi pentru o zi la oaste. Şoferi sau muncitori pe şantier, unii trecuţi de 60 de ani, au ajuns în această dimineaţă într-un poligon din Buzău, unde s-au chinuit să nimerească ţintele. 

de Redactia Observator

la 16.10.2024 , 19:34

În poligonul de la Mărăcineni, sute de rezervişti participă la o şedinţă de tragere cu vechiul pistol mitralieră calibrul 5.45. Prea puţini nimeresc însă şi ţinta aflată la 50 de metri depărtare.

"N-am mai pus mâna pe armă de 22 de ani", recunoaște Sandu Gheorghe, rezervist. Întrebat dacă a nimerit ținta, recunoaște că nu e sigur: "O dată cred că da, am văzut când a căzut, nu ştiu dup-aia!".

Eugen Stroe este funcţionar public, aproape de vârsta pensionării. Nu credea că la 61 de ani va mai participa la trageri. A fost chemat, însă, o zi la armată, şi s-a conformat. Altfel risca o amendă de aproape 4.000 de lei. "Ultima oară, în '91. A trecut ceva timp! Am făcut paraşutări. Îţi aduci aminte, e ca mersul pe bicicletă", a spus Eugen Stroe.

Vezi și

Mii de rezerviști chemați la unitate. Unii nu au mai atins o armă de 20-30 de ani

Pe acelaşi subiect

La fel ca el, mii de rezervişti din Buzău şi Ialomiţa, care au făcut armata acum 20-30 de ani, au primit ordin de chemare la unitate.

La aceste exerciții participă doar cetățenii care au satisfăcut stagiul militar și care dețin grad militar, nefiind chemată populația incorporabilă. Vorbim despre oameni cu meserii obișnuite, care duc o viață civilă, dar care, pentru o zi, îmbracă haina militară și trag cu armamentul de război.

Legea spune că în stare de război, sunt încorporabili toţi rezerviştii pe care îi are ţara, în jur de 50.000 de oameni, şi toţi bărbaţii civili cu vârsta între 25 şi 35 de ani. 

"Se poate întâmpla să intram în război cu toţii. Trebuie să te duci că eşti obligat, daca ar fi după mine nu m-aş duce. Nu ai de ce să te duci", a mărturisit Nicuşor Iacob, rezervist.

Mai multe țări europene au reintrodus armata obligatorie ca răspuns la războiul din Ucraina și amenințarea unui atac din partea Rusiei. Letonia, Norvegia, Croaţia sau Serbia sunt ţări unde tinerii participă la stagii alături de militarii profesionişti.

În România exerciţiile cu rezerviștii s-au triplat în ultimii ani

"Noi organizăm cel puţin 3 exerciţii pe an, în care pregătim rezerva. A fost o perioadă, perioada crizei din anii 2008-2011, cu restrictii bugetare sau perioada pandemiei în care s-a redus numarul de exerciţii, acum s-a revenit la normal şi le facem cum sunt planificate", a spus generalul de brigadă Iulian Daniuluc, şef de mobilizare la Statul Major General.

MApN are în lucru şi proiectul aşa numitei armate de voluntari. Tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani vor putea opta pentru un stagiu de 4 luni de pregătire în cadrul armatei. Ca să-i stimuleze, statul îi va oferi fiecărui voluntar un bonus de aproximativ 25.000 de lei, contravaloarea a tri salarii medii brute.

În paralel, România continuă să cumpere tehnică modernă. Ultimul contract care trebuie să primească aprobarea parlamentului vizează achiziţia a 44 de amfibii de asalt din dotarea infanteriei marine a SUA, care vor costa 200 de milioane de dolari.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să păstraţi bancnote vechi în speranţa că vă veţi îmbogăţi în viitor?
Observator » Evenimente » Rezerviști de 60 de ani s-au antrenat o zi pentru război. Câți au nimerit ținta de la 50 de metri: "Îți aduci aminte, e ca mersul pe bicicletă"