Antena Meniu Search
x

Video Rezidențiat 2020: Aproape 12.000 de candidați se bat pe 7.000 de posturi. Nevoie ca de aer de epidemiologi

Mii de studenţi au stat îngrămădiţi, la coadă, aşteptând să dea rezidenţiatul pentru că, în Bucureşti, examenul a fost organizat într-un singur loc. Dacă în Capitală nu s-a putut, în celelalte centre universitare din ţară s-au găsit soluţii pentru a se evita aglomeraţia.

de Redactia Observator

la 16.11.2020, 09:23

Vezi și
  • Peste 4.000 de candidați au dat rezidențiatul în București
  • Spitalele şi Direcțiile de Sănătate Publică, depăşite de pandemie
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observator 19

Umăr lângă umăr, ore în şir. Peste patru mii de candidaţi au stat la coadă ca să dea rezidenţiatul în Bucureşti.

Camelia Poiană/prorector UMFCD: S-a făcut o anchetă epidemiologică pentru fiecare candidat. Deşi a fost o coadă, distanţarea s-a păstrat şi au fost respectaţi toţi timpii de organizare a concursului.

Jandarmii nu au reuşit să îi separe. Dacă toţi candidaţii ar fi stat la o distanţă de cel puţin un metru şi jumătate unii de ceilalţi, coada s-ar fi întins pe cel puţin 6 kilometri. Înăuntru, au fost împărţiţi în 40 de săli, în două dintre pavilioanele complexului.

Anul acesta, concurenţa este mai mare ca niciodată. S-au înscris aproape 12.000 de candidaţi pentru doar 7.000 de locuri sau posturi scoase la concurs. Însă puţini sunt cei care vor alege specialităţile de care sistemul medical are nevoie acum.

"Terapia Intensivă este una dintre opţiunile mele alături de cardiologie.Aş vrea să plec din ţară în timpul rezidenţiatului, să fac o supraspecializare şi apoi să mă întorc. Dar asta în condiţiile în care vor fi posturi. După cum ştiţi, avem deficit de medici dar posturile rămân blocate", spune un rezident.

Spitalele dar şi Direcţiile de Sănătate Publică sunt depăşite de pandemie. Este nevoie ca de aer de medici de boli infecţioase şi de epidemiologi.

 Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Medicina continuă şi este nevoie şi de alte specialităţi. Ca atare, avem multe specialităţi unde numărul este mare. Terapie intensivă, sunt 209 locuri. În pediatrie sunt 197, radiologie 109. Medicină de familie, 211.

În restul centrelor universitare din Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara studenţii au putut respecta regulile de distanţare. Explicaţia este simplă - examenul a fost organizat în mai multe locuri: de la săli polivalente sau amfiteatrele altor universităţi, până la sălile de conferinţe ale mai multor hoteluri.

Smaranda Iancu,prorector UMF Iaşi: Pregătirea a 73 de săli pentru 2116 candidați a fost posibilă și cu sprijinul universităților de medicină veterinară, pentru că noi aveam spațiul necesar pentru 73 de săli, chiar dacă avem o clădire nou inaugurată în urmă cu un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Rezidențiat 2020: Aproape 12.000 de candidați se bat pe 7.000 de posturi. Nevoie ca de aer de epidemiologi