Antena Meniu Search
x

Video România, pe locul 14 din 200 de ţări la consumul de alcool. "Nu trebuie să fim şi noi campioni la ceva? Chiar aşa codaşi tot timpul?"

Românii beau alcool ori de câte ori au ocazia. Nu o spunem noi, ci un studiu realizat de recent în aproape 200 de ţări. Ţara noastră ocupă locul 14 - cu 11 litri pe an. Medicii trag şi un semnal de alarmă, alcoolul, chiar şi în cantităţi moderate, poate să facă mult rău. Mai ales în zilele toride.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 05.07.2023, 20:00

Vezi și

Bere, vin, ţuică sau whiskey. Românii beau de plăcere, arată studiile care ne clasează  pe locul 14 într-un top mondial realizat în 189 de ţări privind consumul mediu de alcool. Cantinatea de alcool pur pe care o bea un român într-un an este aceasta, potrivit statisticilor - 10,96 litri. Mai mult ca noi beau vecinii bulgari, cu aproximativ un litru. "Suntem şi noi destul de bine, 14 nu e rău. Se poate şi mai bine", spune un bărbat. "Nu trebuie să fim şi noi campioni la ceva? Chiar aşa codaşi tot timpul? Măcar la asta", spune un altul.

Dacă vorbim de băuturile preferate ale românilor, berea rămâne în continuare prima alegere

Dacă vorbim de băuturile preferate ale românilor, berea rămâne în continuare prima alegere. Cea mai multă se bea în Oltenia, dar şi Moldova vine tare din urmă. Dacă ne uităm la vin, locurile în clasament se inversează. Topul este completat de Dobrogea. Şi o tărie merge bie înainte de masă. La consumul de ţuică şi rachiu, tot oltenii ocupă prima poziţie. "Bărbaţii merg pe bere şi pe long drinks: Cuba Libre, Rom, Long Island, ceva mai strong ca să îi ia de cap. Femeile în special merg pe ceva răcoritor, ceva şpriţ", a declarat Răzvan Horghidan, barman.

Dar chiar şi şpriţul ne poate face rău în zilele caniculare. "Seara, pe terasă hai să zicem că ne putem permite 2-3 serviri de alcool fără absolut nicio problemă, dar dacă suntem de exemplu la plajă, la o temperatură extraordinar de ridicată şi avem şi un consum de alcool fără a avea o hidratare corespunzătoare poate accelera problema insolaţiei în primul rând şi o senzaţie de rău generală", a declarat Ionuţ Ignat, nutriţionist. Şi mulţi pierd şirul paharelor băute. Nu e de mirare că ajung la urgenţe după o noapte de pomină. "În fiecare gardă, în Urgenţe, ajung pacienţi cu urgenţe generate de consumul de alcool. Oameni care consumă în exces, într-un moment dat, o cantitate mare de alcool şi ajung inconştienţi în stradă, fie într-o locuinţă", a declarat Diana Cimpoeșu, medic Sef UPU SMURD Iaşi.

Potrivit unui alt studiu, Generaţia Z şi Millenialii, adică cei născuţi după anii 80, beau mai puţin decât au băut generaţiile dinaintea lor. De asemenea, băuturile spirtoase sunt preferate în rândul tinerilor în locul clasicei beri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » România, pe locul 14 din 200 de ţări la consumul de alcool. "Nu trebuie să fim şi noi campioni la ceva? Chiar aşa codaşi tot timpul?"