Antena Meniu Search
x

Video Ca să acopere găurile din buget, statul ţinteşte micile plăceri ale românilor: "Genul acesta de discuţii apar când nu există soluţii"

Veşti proaste pentru români. Ca să acopere fondurile lipsă de la buget, statul ţinteşte micile plăceri. Mesele la restaurant şi vacanţele s-ar putea scumpi cu 10% chiar din toamnă. Guvernul pregăteşte şi o taxă majorată pe vicii. Alcoolul, ţigările şi băuturile cu mult zahăr - toate ar putea costa mai mult.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 05.07.2023, 19:28

Vezi și

Din toamnă, meniurile vor mai trece printr-o tură de scumpiri. Procentul avansat este 10%. Daca acum platim pe o masa la restaurat 100 de lei, in toamna am putea plati cu 10 lei mai mult, daca TVA-ul creste de la 9 la 19% in industria Horeca. In cazul unei nopti de cazare pe litoral, care acum costa 400 de lei, pretul s-ar putea majora la 440 lei in doar cateva luni. Măsura este criticată de industrie. "Saptamanal avem cresteri de preturi la ceea ce inseamna materii prime. Aceste cresteri de TVA sunt putin exagerate in momentul acesta nici puterea de cumparare nu a crescut", a declarat Dragoş Panait, consultant Horeca.

În timp ce Guvernul ia cu o mână, vrea să dea cu alta

"Nu am mai fi competitivi, in raport cu celelate tari din Europa, Romania ar fi cu a treia cotă de TVA, dupa Danemarca 25% si Marea Britanie 20% ar reduce nivelul investitiilor", a declarat Călin Ile, preşedinte Federaţia Industriei Hoteliere. Şi viciile s-ar putea scumpi din toamnă. Accizele la tutun şi băuturi alcoolice ar putea creşte cu până la 20%. Pe un pachet de ţigări care costă acum 26 de lei am putea să dăm şi 3 lei în plus. În cazul unei sticle de bere, majorarea va fi de câţiva bani. "Ministerul de Finanţe a făcut o analiză, am cerut sa aiba in vedre media europeana, sa nu depasim media raportatea la putere cumparare a românilor", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

"Genul acesta de discutii apar cand nu exista solutii. In 2010 au crescut de 3-4 ori accizele in acelasi an si contrabanda a ajuns la 36%. Accizele la tutun tocmai au crescut", a declarat Gabriel Biriş, expert fiscal. Şi băuturile non-alcoolice ar putea costa mai mult, în funcţie de cantitatea de zahăr pe care o conţin. "Tocmai a crescut TVA-ul la bauturile acidulate cu zahar de la 1 ianuarie si vor sa creasca şi la apa, cel mai probabil", a declarat Gabriel Biriş, expert fiscal. Măsurile sunt analizate în coaliţia de guvernare, în contextul în care cheltuielile statului sunt mai mari decât încasările. Deficitul bugetar pe primele 5 luni a ajuns la 2,33% din PIB, în timp ce ţinta pe tot anul este de 4,4%.

În timp ce Guvernul ia cu o mână, vrea să dea cu alta. Premierul Ciolacu insistă că vom vedea preţuri mai mici la raft prin schema de reducere a adaosului comercial. "Nu putem în continuare să ne facem că nu vedem că anumite prețuri la alimentele de bază în România sunt mai scumpe decât în Germania și nu comparăm puterea din cumpărare", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Şi totuşi din Eurostat şi INS reiese că România are cele mai ieftine alimente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ca să acopere găurile din buget, statul ţinteşte micile plăceri ale românilor: "Genul acesta de discuţii apar când nu există soluţii"