Antena Meniu Search
x

Video România va achiziţiona 32 de avioane F-35, valoarea contractului atingând 6,5 miliarde $. MApN a cerut aprobarea Parlamentului

Birourile permanente ale Parlamentului au luat act, marţi dimineaţă, de solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35. MApN precizează că Faza 1 a programului de înzestrare va fi iniţiată în anul 2023 şi presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic iniţial, a Serviciilor de instruire, de stimulatoare de zbor şi de muniţii aer-sol şi aer-aer, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD.  

de Redactia Observator

la 26.09.2023, 17:25

Vezi și

Ministerul Apărării solicita Parlamentului aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35 în cadrul programului de înzestrare ”Avion multirol de generaţia a V-a, F-35, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS).

MApN precizează că Faza 1 a programului de înzestrare va fi iniţiată în anul 2023 şi presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic iniţial, a Serviciilor de instruire, de stimulatoare de zbor şi de muniţii aer-sol şi aer-aer, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, iar cantităţile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziţionate urmează a fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurii de atribuire a respectului contract de achiziţie.

F35 Lightning este o armă formidabilă, capabilă să încline balanţa unui conflict. E un avion de generaţia a cincea, fabricat de Lockheed Martin, care se află deja în dotarea armatelor din SUA, Marea Britanie, Israel, Italia sau Japonia. Poate păcăli radarul inamic şi de aceea este folosit de la misiuni de recunoaştere şi până la bombardamente strategice. Rapid precum "fulgerul", atinge 2000 de kilometri pe oră. Cu alte cuvinte, poate ajunge de la Timişoara la Constanţa în puţin peste 20 de minute. Cu o rază de acţiune de aproape 3000 de kilometri, poate fi echipat cu mai multe tipuri de bombe, rachete antiradar şi aer-aer.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » România va achiziţiona 32 de avioane F-35, valoarea contractului atingând 6,5 miliarde $. MApN a cerut aprobarea Parlamentului