Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii, cei mai mari consumatori de alcool din UE. Cât beau femeile, în fiecare seară

Românii conduc într-un clasament care dăunează grav sănătăţii. Studiile arată că suntem cei mai mari consumatori de alcool din Uniunea Europeană. Bărbaţii beau în medie aproape 4 halbe de bere pe zi, în vreme ce femeile îşi pun un pahar şi jumătate de vin în fiecare seară.

de Redactia Observator

la 30.07.2024 , 19:54

Românilor le place să bea. Mult. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne plasează pe primul loc în Europa la consumul de alcool. În medie, un român ingerează în fiecare zi echivalentul a 37 de grame de alcool pur. Bărbaţii sunt mari amatori de bere şi dau peste cap exact 1.365 de halbe în fiecare an. Nici femeile nu se lasă mai prejos dar preferă vinul, echivalentul a 500 de pahare anual. România a depăşit inclusiv Marea Britanie, recunoscută pentru consumul uriaş de alcool. Este şi în faţa Germaniei şi Franţei, atunci când vorbim de cantitatea zilnică.

Consumul des de alcool duce în scurt timp la dependenţă

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii românii sunt pe primele locuri în Europa şi la cantitatea de băutură consumată într-un timp scurt. "Cultura vinului în România este prezentă încă de la strămoşii noştri, dacii şi romanii, vinul a fost monedă de schimb. In general, paharele de vin servite de o persoană la o masă sunt două, maxim 3", a declarat Mihai Ciucur, somelier. Topul este însă puternic contestat.

Vezi și

Consumul des de alcool duce în scurt timp la dependenţă. Statul român a pierdut lupta cu această boală şi nici nu a investit în centre de dezintoxicare. "Dacă vorbim despre consumul repetat şi exagerat de alcool, în principal bem ca să fugim de realitate, bem ca să facem faţă unor emoţii. Şi pentru că tradiţia este: cum am văzut la ai mei, aşa fac şi eu. Am văzut că tata când se certa cu mama, îşi punea un vin şi asta ajung să fac şi eu", a declarat Dorina Stamate, psiholog. Noile cifre care ne fac fruntaşi la băutură se văd şi în statisticile privind bolile cauzate de alcool.

"Poate să determine o serie de complicaţii, pornind de la afectare hepatică, fapt care se numeşte ciroză hepatică, mergând până la complicaţii acute în sfera pancreasului, pancreatita acută", a declarat Radu Ţincu, medic toxicolog. România este pe locul 4 în Europa la mortalitatea cauzată de ciroză. Pe locul 2 se află bolile mintale cauzate de alcool. Nici aici România nu are strategii nici de combatere, nici de prevenţie. "Alcoolul este un neurotoxic şi el produce o serie de procese de neurodegenerescenţe, acest lucru ducând la unele forme de demenţă, encefalopatie alcoolică sau la scăderea capacităţilor intelectuale", a declarat Radu Ţincu, medic toxicolog.

Ca şi cum n-ar fi de ajuns, tineri mai au o problemă şi cu drogurile. "Din rapoartele Poliţiei, observăm o schimbare a comportamentului adictiv, sunt foarte mult conducători auto care sunt depistaţi sub influenţa substanţelor psihoactive în detrimentul consumului de alcool, ceea ce arată că populaţia începe să diversifice gama de substanţe psihoactive la care se expune", a declarat Radu Ţincu, medic toxicolog. În Europa, 2 din 3 adulţi consumă alcool, iar unul din 10 bea zilnic.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Luaţi în calcul ca după pensionare să vă mutaţi în alt oraş?
Observator » Evenimente » Românii, cei mai mari consumatori de alcool din UE. Cât beau femeile, în fiecare seară