Românii din diaspora, obligaţi să justifice orice sumă peste 2.000 de euro trimisă în ţară. În caz contrar, banii pot fi confiscaţi

Publicat: 03.06.2018, 10:47.
Actualizat: 04.06.2018, 19:43

Românii din diaspora vor fi obligați să justifice cu documente orice sumă care depăşeşte 2.000 de euro trimisă în țară, aceeași obligaţie urmând a avea și cel care primește banii. În caz contrar, se poate ajunge la confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei.

E oficial! Românii din diaspora, obligaţi să justifice orice sumă peste 2.000 de euro trimisă în ţară! În caz contrar, banii vor fi confiscaţi

E oficial! Românii din diaspora, obligaţi să justifice orice sumă peste 2.000 de euro trimisă în ţară! În caz contrar, banii vor fi confiscaţi

Românii din diaspora vor fi obligați să justifice cu documente orice sumă care depăşeşte 2.000 de euro trimisă în țară, aceeași obligaţie urmând a avea și cel care primește banii. În caz contrar, se poate ajunge la confiscarea banilor.

Anunţul a fost făcut de senatorul PNL Florin Cîţu, pe Facebook, care a precizat că proiectul a fost aprobat în sedinta de joi a Guvernului. Parlamentarul spune că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a minţit când a spus că autorităţile nu se grăbesc să aprobe proiectul.

Liberalul a precizat că singura modificare efectuată de PSD a fost dublarea sumei trimise de românii din străinătate în ţară de la peste 1.000 de euro, la mai bine de 2.000 de euro.

„PSD acoperă gaura la buget cu banii românilor din Diaspora! Dragnea şi PSD au pus ochii şi pe banii românilor din Diaspora. Sumele peste 1.000 de euro urmau să fie confiscate dacă nu erau justificate cu documente. Chiar şi cel care deţine doar cu numele poziţia de ministru al finatelor publice ne asigură că nu se grăbesc cu o astfel de lege.

Au minţit! A câtă oară? Joi, la câteva săptămâni după aceste asigurări, în şedinţa de Guvern a fost aprobată hotărârea de guvern care confiscă banii românilor trimişi în ţara dacă nu sunt justificati cu documente. Au făcut o singură concesie. Pragul este acum de 2000 de euro”, a scris sâmbătă pe Facebook, senatorul PNL Florin Cîţu.

Orice sumă peste 2.000 de euro trimisă în ţară, justificată

În varianta din 31 ianuarie a proiectului de lege, publicat pe site-ul Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), la Secţiunea 2 – „Raportarea tranzacţiilor care nu prezintă indicatori de suspiciune”, la art. 7 alineatul (5), este prevăzută justificarea sumei de 1.000 de euro.

„Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro”, se arată în textul proiectului din 31 ianuarie.

În forma din 29 martie a proiectului adoptat de Guvern, la acelaşi punct se specifică: „Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro”.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.