Video Românii, înnebuniţi după chilipirurile din China. Ce a pățit o tânără care și-a comandat o brățară de pe un site celebru
Românii sunt înnebuniţi după chilipirurile din China, pe care mai nou le comandă direct din magazinele online de acolo. Mii de comenzi se dau zilnic, iar cele mai multe sunt haine care costă de 10-20 de ori mai puţin decât cele care se găsesc la noi pe piaţă. Autoritățile avertizează însă că în spatele preţurilor irezistibile se ascund capcane periculose, iar consumatorii se expun unor riscuri pentru sănătatea lor, mai ales că produsele nu se supun reglementrilor occidentale.
- Şedinţa crucială de la CCR s-a încheiat. Judecătorii urmează să dea motivarea în cazul Dianei Şoşoacă. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- PNL vrea alianţă cu toată dreapta după eliminarea Dianei Şoşoacă. Acuză că Marcel Ciolacu şi-a aranjat turul 2 cu George Simion
Chilipirurile "made in China" au ocupat internetul, fie ca e vorba de haine, obicete pentru casă, maşină sau diferite gadgeturi si sunt tot mai populare printre români.
Ingrid Târziu, reporter Observator: 95% Polyester, 5% elastan, aşa arată majoritatea etichetelor pentru produsele care provin de la magazinele fast fashion online din China. O astfel de capă costă acolo aproximativ 10 euro, însă în magazinele mass market o găsim la un preţ aproape dublu.
Andreea a renunţat de ani buni să mai cumpere din magazinele de la noi şi ia haine pentru toată familia de pe site-uri chinezeşti.
În timp ce unii au devenit clienţi fideli, alţii nu mai vor să audă niciodată de astfel de cumpărături
- Au ieşit la cumpărături, dar pe banii altora. Şase olteni, cercetaţi după ce au folosit carduri furate pentru...
- Noi imagini cu atacatorul care a stropit 12 oameni cu acid pe o stradă în Londra. O mamă şi fetiţele ei au ajuns...
- "S-a aruncat pur şi simplu". Un piteştean a decis brusc să-şi încheie socotelile cu viaţa, după ce a ieşit de...
Andreea, cumpărătoare: Produsele sunt ieftine, de exemplu vesta 35 de lei, încălţările 80 de lei. La noi aceleaşi produse sunt cu 160-170. Am găsit aceleaşi produse. Pentru copii mi-am dat seama că nu merită să dăm bani mulţi pe haine.
În timp ce unii au devenit clienţi fideli, alţii nu mai vor să audă niciodată de astfel de cumpărături.
Tânără: Accesorii care au fost foarte proaste! Prima dată când am pus apă pe o brăţară s-a înnegrit.
Dermatologii trag un semnal de alarmă: hainele sintetice pot fi foarte dăunătoare pentru piele. În plus, este esenţial să le spălăm înainte de prima purtare.
Amalia Anghel, medic dermatolog: Pot da reacţii locale, reacţii iritante, induse de material, pe de cealaltă parte pot fi induse inclusiv de substanţele care sunt în haine precum coloranţii. Există şi condiţii patolofice precum micozele, atunci când hainele au fost depozitate în condiţii insalubre.
Românii nu se lasă uşor convinşi de sfaturile specialiştilor. Se dau zilnic peste 10.000 de comenzi pe două dintre cele mai mari platforme de comerţ online din China. Mulţi cad pradă reclamei agresive din online.
Românii nu se lasă uşor convinşi de sfaturile specialiştilor
Robert Feraru, specialist în social media: Se fac nişte studii clare pe cele mai căutate grupuri de cuvinte sau produse. De cele mai multe ori oamenii nu-şi dau seama pe ce platformă intră, doar văd primul rezultat și dau click fix acolo unde sunt cuvintele pe care ei le caută.
Autorităţile ne avertizează că nu există reglementări şi nici sancţiuni europene pentru produsele chinezeşti.
Sorin Mierlea, președinte Infocons: Nu putem nici să returnăm produsul, nu avem nici drepturi, iar dacă produsul este neconform sau nu este ce ne-am dorit, singurul mecanism este prin Interpol. Ceea ce este destul de complicat, destul de greu şi de cele mai multe ori aproape improbabil de a se putea rezolva.
Datele arată că unul dintre giganţii asiatici estimează o cifră de afaceri de peste 60 de miliarde de dolari până în 2025.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰