Antena Meniu Search
x

Video Românii, pe locul 2 în Europa la consumul de alcool: "E un obicei să bei în fiecare dimineaţă un pahar de ţuică, când te duci la lucru. E foarte sănătos"

La necaz îşi îneacă amarul, iar la bucurie ridică paharul. Românii sunt pe locul doi în Europa când vine vorba despre consumul de alcool. Unul din trei adulţi bea câteva pahare de tărie cel puţin o dată pe lună.

de Redactia Observator

la 16.08.2021, 20:07

Vezi și

În localitatea Valea Chioarului din județul Maramureș nu există localnic care să nu aibă pălincă în gospodărie. Gest de ospitalitate în județul din nordul țării când sunt musafiri, licoarea este nelipsită la evenimentele importante din familie sau este consumată zilnic, pe post de digestiv.

În această casă, oricine trece pragul este servit cu slănină și pălincă. "La noi este un obicei să bea în fiecare dimineaţă câte un păhăraş de ţuică, când te duci la lucru. Este foarte bun, foarte sănătos", spune Nea Ion. Fie de prună, pară sau măr, pălinca de Maramureș este considerată autentică doar dacă trece testul mărgelelor. În funcție de numărul acestora se cunoaște și tăria băuturii.

Şi la oraş consumul de alcool este unul record

"Cam toată lumea îşi face pălincă, aia e clar! Omul e obişnuit la câmp să-şi ia pălinca cu el, slănina cu el şi altfel merge şi treaba şi voia bună!", spune Alex, un localnic. Şi la oraş consumul de alcool este unul record. Circa 35% dintre români spun că au băut mai multe pahare într-o singură zi, cel puţin o dată pe lună. Jumătate dintre ei au preferat berea şi vinul.

Pe acelaşi subiect

"Există în continuare şi sentimenul acesta de grup de a avea prieteni, de a te vedea cu ei. Prieteni, rude, familie şi din care rezultă foarte multe ocazii de consum", a declarat Alexandru Dincovici, antropolog.

Medicii atrag atenţia că băutura în excces poate lăsa sechele grave. "Acesta afectează creierul. Apare o scădere a capacităţii de gândire, a capacităţii de atenţie, iar la persoanele tinere unde creierul încă nu s-a dezvoltat complet, vorbim de copii şi adolescenţi, apare o întârziere a sistemului nervos central sau o dezvoltare deficitară", a declarat Radu Ţincu, medic primar ATI şi Toxicologie.

Între 15 şi 20 de lei pe săptămână sunt dispuşi românii să aloce pentru bauturi alcolice. Românii sunt întrecuţi la consum doar de danezi, unde 38% dintre adulţi beau cel puţin echivalentul a 200 de mililitri de tărie cu o singură ocazie. Pe locul trei în clasament sunt locuitorii din Luxemburg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Românii, pe locul 2 în Europa la consumul de alcool: "E un obicei să bei în fiecare dimineaţă un pahar de ţuică, când te duci la lucru. E foarte sănătos"