Antena Meniu Search
x

Video Eurostat: Românii, "vicecampioni" europeni la beții. Un sfert din alcoolul consumat la noi este produs în gospodării: "Merge și treaba și voia bună"

La necaz îşi îneacă amarul, iar la bucurie ridică paharul. Este un obicei pe care-l au mulţi români. Foarte mulţi! O spune ultimul raport Eurostat, care ne plasează pe locul doi in Uniunea Europeana în privinţa consumului intens de alcool. Suntem, aşadar, vicecampioni europeni la beţii! De altfel, ţara noastră a ocupat în ultimii ani locuri fruntaşe în clasament atât la producţia, cât şi la consumul de alcool. 

de Lorena Rădulescu

la 16.08.2021, 15:17

Vezi și

Circa 35% dintre românii chestionaţi au spus că au luat parte la episoade de consum intens de alcool, cel puţin o dată pe lună în anul 2019, conform datelor Oficiului European de Statistică. Locuitorii din Danemarca sunt campioni cu 38%. Pe locul 3 se află Luxemburg, cu 34 de procente. 

Alexandru Dincovici, sociolog: Există niște particularități să zicem geografice și istorice și culturale la noi care cred că au justificat cumva acest raport. Există, în continuare, și sentimenul acesta de grup de a avea porieteni, de a te vedea cu ei. Prieteni, rude, familie, din care rezulta foarte multe ocazii de consum 

Potrivit celor mai recente studii realizate pe piața băuturilor alcoolice, la noi în țară cel mai mult se bea berea, aproape 30 de procente. iar 20% sunt consumatorii care preferă vinul. Atenție, însă! Chiar dacă berea este mai slabă, această se procesează mai greu și rămână mai mult timp în organism. 

Conform datelor Eurostat, consumul de alcool creşte o dată cu vârsta. Un episod de consum intens de alcool este definit ca ingerarea echivalentului a peste 60 gr de etanol pur într-o singură ocazie. Medicii atrag atenţia că un astfel de eveniment poate lăsa sechele asupra sistemului nervos. 

Dr. Radu Ţincu, medic primar ATI şi Toxicologie: Acesta afectează creierul. Apare o scădere a capacității de gândire, a capacității de atenție, iar la persoanele tinere unde creierul încă nu s-a dezvoltat complet, vorbim de copii și adolescenți, apare o întârziere a sistemului nervos central sau o dezvoltare deficitară. 

Peste 25% din alcoolul consumat in România, produs în gospodării

Specialiştii din industrie sunt de părere că volumul ar fi mult mai mare. Peste 25% din alcoolul consumat in România este nefiscalizat şi produs în gospodării. 

În localitatea Valea Chioarului din județul Maramureș nu există localnic care să nu aibă pălincă în gospodărie. Cartea de ospitalitate a județului din nordul țării, licoarea este pusă pe masă la evenimentele importante din familie sau este consumată pe post de digestiv. 

Localnic: La nunți, la botezuri, zile onomastice, în familie. La noi este un obicei, se bea în fiecare dimineață câte un păhăraș de țuică, când te duci la lucru. Este foarte bun, foarte sănătos.

Fie de prună, pară sau măr, pălinca de Maramureș este considerată autentică doar dacă trece testul mărgelelor. În funcție de numărul acestora se cunoaște și tăria băuturii. 

Localnic: Cam toată lumea îșii face palică, aia e clar! Omul e obișnuit la câmp să-și ia palinca cu el, slănina, și altfel merge și treaba și voia buna! 

Intre 15 şi 20 de lei pe săptămână sunt dispuşi românii să aloce pentru bauturi alcolice, iar lunar mai mult de 50 de lei din buget se duc pe marile sau micile plăceri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Eurostat: Românii, "vicecampioni" europeni la beții. Un sfert din alcoolul consumat la noi este produs în gospodării: "Merge și treaba și voia bună"