Antena Meniu Search
x

Video Roșia Montană: Avocata Crenguța Leaua, cea care a orchestrat strategia României, a explicat secretul victoriei în procesul cu Gabriel Resources

Un avocat de aur. În spatele succesului răsunător al României în procesul Roşia Montană, prin care o companie canadiană ne cerea despăgubiri de miliarde, stau oameni pasionaţi de meserie. Crenguţa Leaua a condus echipa de avocaţi care a reprezentat statul român şi şi-a trecut în palmares încă o reuşită: a şasea în numele României. Cei 9 ani de proces-mamut nu sunt ca în filmele cu avocaţi, ci înseamnă muncă enormă, atenţie şi strategie.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 10.03.2024, 19:36

Vezi și

Miza uriaşă a procesului întins pe o perioadă de 9 ani este aurul de la Roşia Montană. O valoare imensă pentru care au luptat în prima linie 19 avocaţi. Avocata Crenguța Leaua a coordonat echipa angajată de statul român.

  • Crenguţa Leaua, avocat: A fost o bucurie foarte mare. Este vorba despre o echipă foarte mare de oameni care a putut să facă acest rezultat posibil. A fost un dosar imens din punct de al întinderii în timp al evenimentelor, varietății instituțiilor.

Nu doar că nu va trebui să plătim despăgubiri de peste 6 miliarde de dolari, ci canadienii vor trebui să ne dea 10 milioane de dolari cheltuieli de judecată. 

  • Crenguţa Leaua, avocat: Strategia României a fost aceea de a-și apăra poziția prin diversele acte ale administrației publice locale și centrale, acte față de care investitorul străin a creat critici, iar rolul nostru de avocați ai României a fost acela de a explica Tribunalului Arbitral fundamentul tuturor deciziilor luate de statul român. 
Pe acelaşi subiect

Pentru a face strategia de apărare în dosar, Crenguţa Leaua s-a întors la Roşia Montană

  • Crenguţa Leaua, avocat: M-am născut în Ardeal și prima mea vizită acolo a fost în copilărie, oamenii de acolo sunt oamnei pentru mine de acasă.

Primul proces l-a avut în urmă cu 28 de ani: un litigiu pentru un contract de împrumut. În întreaga carieră, a reușit să câștige pentru România cinci procese la Curţile de Arbitraj Internaţionale, în valoare de peste 3 miliarde de dolari. 

  • Crenguţa Leaua, avocat: Ceea ce a făcut diferența acestui dosar față de celelalte e imensitatea numărului de persoane asupra căruia impactul există și deci această perspectivă asupra importanței a fost multiplicată. Mi-e greu să spun că există o ierarhie a importanței când e vorba de oameni, nu pot face diferența.

Ştefan Deaconu este cel de-al doilea avocat care a condus echipa României

Alţi specialişti vin de la o firmă din Geneva. Nici chiar membrii Guvernului nu au crezut în victorie şi au făcut declaraţii hazardate înainte de decizia Curţii.

  • Andrei Ţăranu, analist politic: Pare că nu au vorbit  niciodată cu avocații și i-a luat și pe ei prin surprindere, cum ne-a luat și pe noi, pentru că pregătirea de artilerie era exact în partea opusă. 

Bătălia însă nu s-a terminat. Compania Gabriel Resources ar putea depune contestaţie şi procesul s-ar putea prelungi încă doi ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 19 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Roșia Montană: Avocata Crenguța Leaua, cea care a orchestrat strategia României, a explicat secretul victoriei în procesul cu Gabriel Resources