Video România a câștigat procesul Roșia Montană. Canadienii de la Gabriel Resources trebuie să ne achite peste 1 milion de euro cheltuieli de judecată
Decizie neaşteptată în dosarul Roşia Montană! România nu trebuie să plătească despăgubirile de peste 6 miliarde de dolari companiei canadiene. Guvernul a anunţat aseară că ţara noastră a câştigat procesul, iar reclamanţii sunt obligaţi acum să plătească României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj, peste 1 milion de euro. Având în vedere scenariile făcute în ultimele săptămâni de oficialii români, rezultatul este unul cu totul şi cu totul neaşteptat.
La aproape jumătate de an de la finalizarea procesului, Curtea de arbitraj comercial internaţional de la Washington a comunicat aseară şi decizia.
România va recupera de la Gabriel Resources 1,4 milioane dolari cheltuieli de judecată
Canadienii trebuie să ne achite cheltuielile de judecată în valoare de peste un milion de euro.
Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).
- România a câștigat procesul "Roșia Montană". Gabriel Resources nu va obține miliardele dorite de la statul român
- Verdict Roşia Montană: banii sau aurul. Cum va plăti România despăgubirile uriaşe cerute de compania canadiană...
- Planul Guvernului dacă va fi obligat să plătească 2 miliarde de dolari în procesul Roşia Montana
- Prejudiciul uriaş pe care România l-ar putea plăti în cazul Roşia Montană. Cum speră Guvernul să mai reducă...
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului (...) 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc. (...)
România nu trebuie să plătească despăgubirile de 6,7 miliarde de dolari
O decizie care a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv pe mai marii din Guvern, care s-au grăbit în declaraţii - vom plăti despăgubirile - 6,7 miliarde de dolari atât cât cere compania. Cu aceşti bani am putea construi a şapte spitale regionale. Din fericire, am avut câştig de cauză.
Am câştigat procesul Roşia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat (...).
România câştigă procesul privind Roşia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă şi executorie.
Motivarea deciziei Curţii de arbitraj comercial internaţional de la Washington urmează să fie publicată în termen de 20 de zile.
Valoarea zăcămintelor de la Roşia Montană, estimată la 28 de miliarde de dolari
Zăcămintele de la Roşia Montană sunt imense - 330 de tone de aur şi 1600 de tone de argint. În 2013, valoarea era estimată la peste 16 miliarde de dolari. Iar, în prezent, pentru că preţul aurului a crescut enorm, aproape se dublează - 28 de miliarde de dolari.
Iar pentru a fi protejată, în anul 2021, Roşia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO.
Cronologia scandalului Roşia Montană
"Am câştigat procesul Roşia Montană (…) Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale", a transmis, vineri seară, premierul român Marcel Ciolacu.
Cronologia conflictului dintre România şi Gabriel Resources, compania care ar fi urmat să exploateze resursele de aur de la Roşia Montană:
- 1997 – Gabriel Resources bate palma cu statul român pentru explotarea aurului de la Roşia Montană şi înfiinţează Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
- 2002-2008 RMGC cumpără proprietăţi în zonan proiectului în baza unui proiect de strămutare;
- 2002 – Primele proteste împotriva exploatarea de la Roşia Montană;
- 2011- Emil Boc, premier atunci, afirmă public că este nevoie de regândirea proiectului
- 2013 - Au loc proteste ample împotriva exploatărilor cu cianuri;
- 2013 – Guvernul Ponta, proaspăt în funcţie, nu acordă avizele de mediu pentru începerea exploatării la Roşia Montană
- 2016 – Ministerul Culturii sub guvernul Cioloş, condus de Vlad Alexandrescu, a iniţiat procesul de integrare a Roşiei Montane în patromoniul UNESCO;
- 2015 – Începe arbitrajul internaţional Gabriel Resources vs. statul român
- 30 iulie 2015 - Secretarul General înregistrează o cerere pentru instituirea procedurilor de arbitraj.
- 19 noiembrie 2015 - În urma numirii de către pârât, Zachary Douglas (australian) îşi acceptă numirea ca arbitru.
- 3 decembrie 2015 - În urma numirii de către reclamanţi, Horacio A. Grigera Náon (argentinian) îşi acceptă numirea ca arbitru.
- 21 iunie 2016 - În urma numirii de către Secretarul General, Teresa Cheng (chinez) îşi acceptă numirea ca arbitru preşedinte.
- 21 iunie 2016 - Tribunalul este constituit în conformitate cu articolul 37(2)(a) al Convenţiei ICSID. Membrii săi sunt: Teresa Cheng (chinez), Preşedinte, numit de Secretarul General în conformitate cu acordul părţilor, Horacio Grigera Naón (argentinian), numit de Gabriel Resources; şi Zachary Douglas (australian), numit de România.
- 12 august 2016 - Tribunalul organizează o primă sesiune prin conferinţă telefonică.
- 7 februarie 2018 - În urma demisiei arbitrului Teresa Cheng, Secretarul General notifică părţile cu privire la vacanţa din Tribunal şi procedura este suspendată în conformitate cu Regula de Arbitraj a ICSID 10(2).
- 5 aprilie 2018 - În urma demisiei lui Teresa Cheng, Pierre Tercier (elveţian) îşi acceptă numirea ca arbitru preşedinte, numit de Secretarul General în conformitate cu acordul părţilor în conformitate cu Regula de Arbitraj a ICSID 11(1).
- 14 septembrie 2023 - Tribunalul declară procedura închisă în conformitate cu Regula de Arbitraj a ICSID 38(1).
Gabriel Resources, compania care ar fi urmat să exploateze resursele de aur de la Roşia Montană, a solicitat despăgubiri de 6,7 mld. euro pentru eşecul proiectului. În aceeaşi vreme, compania ar fi investit 900 mil. euro, conform informaţiilor de la Ministerul de Finanţe. Reclamantul a fost Gabriel Resources, care este reprezentat de casa de avocatură Ţucă Zbârcea şi Asociaţii din Bucureşti şi de White & Case de la Washington, conform documentelor ICSID.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰