Antena Meniu Search
x

Video S-a ales praful de Curtea Domnească din centrul Capitalei. Cum au ajuns vestigii vechi de sute de ani să stea aruncate prin cutii

Curtea Domnească din Centrul Vechi, cea în jurul căreia s-a dezvoltat toată Capitala, stă să se prăbuşească. Lucrările de consolidare ale palatului voievodal s-au blocat după ce compania care se ocupa de renovare a intrat în faliment. Şi culmea, vorbim de o companie a statului. Vestigiile palatului, vechi şi ele de sute de ani, sunt înghesuite acum în cutii departe de ochii turiştilor.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 27.11.2023, 21:07

Vezi și

Ridicată în secolul 14, Curtea Domnească este cel mai vechi monument medieval din Bucureşti. Este locul pe care l-au construit mai mulţi domnitori: de la Vlad Ţepeş la Mircea Ciobanul şi Matei Basarab, dar l-au lăsat să cadă conducătorii ultimilor ani. 

Curtea Domnească, îngropată în uitare

"Am făcut sprijiniri ca să punem în siguranţă bolţile care sunt construite pe la 1800 şi ceva. Clădirea era periculoasă pentru că avea structuri de beton peste siturile vechi care puneau în pericol siguranţa clădirii. A fost o perioadă de abandonare a zonei. A intrat fiecare şi şi-a făcut aici un adăpost", arată Mihai Cojocăraşu, maistru specialist.

"Şantierul a început aici în 2018 şi un an mai târziu toţi pereţii au fost puşi în siguranţă cu 600 de metri cubi de lemn. Tot ce vedem a fost pus pe pauză pentru că lucrările efectuate nu au fost plătite", transmite Andreea Milea, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Practic, compania municipală care se ocupa de proiect a dat faliment, iar şantierul s-a închis. Constructorii au găsit beciurile inundate, aşa că au pus un tavan provizoriu dar care acum e în pericol de prăbuşire. 

"Zidul ăsta, de aici până în capăt, se mişcă. Cum poţi să faci consolidare pe un zid care se mişcă? Suntem în corpul C1. Sunt bolţile care au fost refăcute din perioada '70-'74 şi ne îndreptăm spre coborârea la subsol", spune Mihai Cojocăraşu, maiestru specialist.

În perioada comunismului, o parte dintre construcţiile de aici au fost demolate. "Numai că la un moment dat în una dintre acele construcţii s-a descoperit un beci medieval şi atunci a fost dat un decret prezidenţial la vremea aceea şi a fost demolat totul pentru a ajunge la ruinele Curţii Vechi. S-au demolat toate casele de secol 19 si s-a reconstruit ceea ce vedeţi acum", continuă Mircea Căpăţână, arhitect.

"Avem vechile fundaţii. Aici scrie: Mircea Ciobanu, 1545 - 1559. Aici avem scris pe fiecare zonă. Zidul de nord al cetăţii, 1476 - 1480", adaugă Mihai Cojocăraşu, maistru specialist.

"Bogăţiile" de la Curtea Domnească stau acum în cutii într-un depozit din centrul oraşului. "Aşa stau toate vestigiile de la Curtea Domnească, de la coloane impresionante pe care le puteam vedea în curte, până la marile vase de lut", spune Andreea Milea, reporter Observator.

"După ce au fost excavate au fost inventariate, numerotate, depozitate. După cum puteţi vedea, halele stau să se prăbuşească. Aproape 4 ani", arată un angajat. Curtea Domnească ar trebui să devină primul muzeu arheologic al Capitalei şi să găzduiască evenimente culturale. Dar autorităţile nu au anunţat când se vor relua lucrările. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » S-a ales praful de Curtea Domnească din centrul Capitalei. Cum au ajuns vestigii vechi de sute de ani să stea aruncate prin cutii