Antena Meniu Search
x

Video Capitala, plină de monumente schimbate la faţă ilegal. Proprietarii au ales cele mai ieftine soluţii: "Dibluri de la magazin de bricolaj"

Pe modelul bojdeucăi lui Creangă, multe clădiri istorice din Capitală sunt modificate după bunul plac al proprietarilor. Bucureştiul este plin de monumente schimbate la faţă ilegal. Unii proprietarii au înlocuit vechile ferestre cu geamuri din termopan, alţii au ridicat etaje în plus peste clădirile de patrimoniu sau le-au schimbat culoarea originală. Expicaţia lor? E mai ieftin şi fără bătăi de cap. 

de Redactia Observator

la 24.11.2023, 20:02

Vezi și

Multe dintre monumentele istorice din Capitală nu mai arată ca acum 100 sau 200 de ani. Nu din cauza degradării, ci din cauza modificărilor făcute fără să se ţină cont de reguli sau legi.

Andreea Milea, reporter Observator: Geamuri termopan de mai multe culori şi aparate de aer condiţionat pe faţadele monumentelor istorice. Aşa arată unele clădiri de patrimoniu din centrul Capitalei care au fost modificate de proprietari după bunul plac.

Femeie: "Nu-mi place insă situaţia este de aşa natură incat oamenii, având putini bani, aleg cele mai ieftine soluţii. Geamurile cu termopan nu sunt frumoase dar costă mai puţin decât lemnul".

Alţii au schimbat culorile şi tâmplăria.

Pe acelaşi subiect

Andreea Milea, reporter Observator: Jumătate bej cu roz şi jumătate nuanţa iniţială. Aşa au modificat locatarii faţada acestui monument istoric vechi de peste 100 de ani. Alţii nu s-au rezumat doar la schimbarea culorii monumentului istoric şi au mansardat astfel de clădiri în stil nou.

Proprietarii clădirilor de patrimoniu trebuie să ceară avize de la Ministerul Culturii pentru lucrări. Unii nu o fac, iar alţii nu le mai respectă după ce le primesc. Verificările le fac poliţiştii locali, iar sacţiunile pot ajunge la 8.000 de lei sau chiar dosar penal.

Matei Sumbasacu, structurist: Proprietarii, mulţi dintre ei nici nu isi dau seama in ce bijuterie locuiesc. Pentru ei este doar o casă. Un monument isi poate pierde valoarea de patrimoniu cultural, de monument istoric. E foarte rar acest caz al declasărilor dar ar trebui intervenit şi declasate.

Încă 17 imobile, istorice sau construite în zone protejate, aşteaptă bani europeni

Deşi Primăria Capitalei are programe de consolidare şi restaurare a imobilelor de patrimoniu puţini sunt cei care apelează la ele. Municipalitatea are acum deschise două şantiere de consolidare a unor monumente istorice. Încă 17 imobile, istorice sau construite în zone protejate, aşteaptă bani europeni.

Răzvan Munteanu, directorul AMCCRS: Este mai scumpă intervenția pe consolidare decât edificarea unui imobil de la zero. Ne aflăm astăzi într-o plajă intre 1.200 euro mp plus TVA și 2.200 euro pe mp. Vor avea asigurată o finanţare de 700 euro mp, diferenţa urmând a fi recuperată de la co-proprietari.

Banii vor fi plătiţi în rate egale, timp de 5 ani. În alte oraşe din ţară, lucrările de mântuială sunt făcute chiar de autorităţi. În urmă cu 7 ani castrele romane din judetul salaj au fost reabilitate la intamplare.

"Astea ar trebui să imite ziduri vechi de 2.000 de ani. Dibluri de la magazin de bricolaj."

Nu sunt singurele modificări.

Alex Prunean, reporter Observator: Aici, la Castrul Porolisum, s-a constatat că, în cadrul lucrărilor, drumurile şi rigolele vechi de peste 2.000 de ani au fost decopertate fără a se ţine cont de reguli iar în unele locuri pavajul a fost înlocuit cu piatră oarecare. Mai mult decât atât, bastioanele de la intrare au fost reconstruite în mod eronat, iar stâlpii de iluminat, vizibili şi mult prea moderni, nu se încadrează în peisaj.

Restaurarea castrelor romane a costat 36 de milioane de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Capitala, plină de monumente schimbate la faţă ilegal. Proprietarii au ales cele mai ieftine soluţii: "Dibluri de la magazin de bricolaj"