Antena Meniu Search
x

Video "Să auzi gloanțe șuierând pe lângă tine înseamnă mult". 32 de ani de la moartea primilor eroi bucureşteni, în timpul Revoluţiei din Decembrie 89

S-au împlinit 32 de ani de când primii bucureşteni cădeau seceraţi de gloanţe, în timpul Revoluţiei din Decembrie 89. În total, 49 de oameni au murit atunci. Însă Dosarul Revoluţiei bate pasul pe loc şi acum. Chiar luna trecută, Curtea Supremă a decis ca rechizitoriul să fie refăcut. 

de Redactia Observator

la 22.12.2021, 08:38

Vezi și

Pe 21 decembrie 1989, revoluţia începută la Timişoara a ajuns şi în Capitală. Seara cădeau sub gloanțe primii bucureşteni. Supravieţuitorii se întorc acum, an de an, la Universitate.

Revoluţionar: Să auzi gloanțe șuierând pe lângă tine, să vezi oameni morți pe sub mașini, luptând pentru o cauză, pentru libertate, despre asta vorbim, înseamna mult. Curiozitatea m-a făcut să merg și eu. Și uite așa am ajuns la Universitate. M-am întors acasă seara, la două noaptea. Ai mei nu știau nimic de mine, ma dăduseră dispărut.

În memoria celor care și-au pierdut viața în urma cu 32 de ani au fost aprinse aprinse zeci de candele în fața Sălii Dalles. Şi preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, ieri dimineaţă, la Piaţa Universităţii, unde a depus o coroană de flori în amintirea victimelor Revoluţiei.

Dosarul Revoluției, întors la Parchetul Militar. După 32 de ani, ancheta trebuie reluată

49 de oameni au fost ucişi în timpul protestelor din noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989. În cazul lor nu s-a făcut încă dreptate. Dosarul Revoluţiei bate pasul pe loc şi 32 de ani mai târziu. România a fost condamnată de două ori, de CEDO, pentru tergiversarea anchetelor.

În 2015, dosarul era clasat, pe motiv că infracţiunile contra umanităţii din dosar nu erau prevăzute în legea penală. A fost redeschis un an mai târziu, când s-a constatat că procurorii ignoraseră foarte multe documente care ar fi putut ajunge în rechizitoriu. În 2019, fostul preşedinte Ion Iliescu era trimis şi el în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii. Dosarul a intrat însă în impas din nou, luna trecută, când Curtea Supremă a decis ca procurorii să refacă rechizitoriul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » "Să auzi gloanțe șuierând pe lângă tine înseamnă mult". 32 de ani de la moartea primilor eroi bucureşteni, în timpul Revoluţiei din Decembrie 89