Antena Meniu Search
x

Vești bune pentru profesori! Guvernul anunță când vor crește salariile cadrelor didactice. Bani mai mulți și la pensionare

Vești bune pentru profesori! Guvernul a anunțat că angajații din învățământ vor primi salarii mai mari mai devreme decât se așteptau.

Profesorii vor primi salarii mai mari mai devreme decât se așteptau - Hepta

Vești bune pentru profesori! Guvernul a anunțat că angajații din învățământ vor primi salarii mai mari mai devreme decât se așteptau.

Premierul Viorica Dăncilă și liderii Federaţiilor Sindicale Reprezentative din Învăţământ au semnat, joi, în cadrul ședinței solemne de la Alba Iulia, un acord care prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, devansarea creşterilor salariale pentru angajații din învățământ, facilităţi pentru cadrele didactice care se stabilesc în mediul rural și fonduri pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice.

Profesorii vor primi salarii mai mari până în 2020

Acordul semnat azi la Alba Iulia prevede creşterea sumelor destinate finanţării educaţiei cu cel puţin 15% anual, comparative cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, creșterile salariale prevăzute până în anul 2022 pentru angajații din învățământ vor fi devansate astfel încât se se aplice până la data de 1 septembrie 2020.

În plus, cadrele didactice vor primi două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice și vor fi beneficiarii unei  garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe.

Bani și facilități pentru profesorii de la țară

Pentru personalul didactic din mediul rural, Guvernul promite acordarea unei sume de până la 5000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi pentru cumpărarea terenului necesar construcţiei.

De asemenea, acordul prevede ca personalul didactic care se titularizează în zonele rurale să primească o primă de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie.

În plus, cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani, li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie.

Guvernul se mai angajează să creeze un cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universităţile să poată demara/ finaliza proiecte de investiţii şi că construiască cel puţin 1000 de grădiniţe cu program sportiv.

"Acordul între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, prin care Executivul se angajează să ia măsuri de sprijinire a educaţiei, în concordanţă cu rolul prioritar al acestui domeniu, prevăzut în Programul de Guvernare, a fost adoptat astăzi, prin memorandum, în şedinţa solemnă de la Alba Iulia. La finalul şedinţei, Acordul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă şi de liderii Federaţiilor Sindicale Reprezentative din Învăţământ: Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater, Simion Hăncescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, şi Marius Nistor, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Spiru Haret", anunţă Executivul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Vești bune pentru profesori! Guvernul anunță când vor crește salariile cadrelor didactice. Bani mai mulți și la pensionare