Antena Meniu Search
x

Video S-au întors infractorii din Occident şi fac un ban şi în "vacanţa" din România. Ultima modă: intră în TIR-uri ca în mall-uri şi îşi aleg ce haine de lux fură

Hoţii români duc furtul din camioane la un al nivel. Acum îi conving pe şoferi să-i lase să urce în TIR-uri şi să aleagă marfa, haine de firmă sau aparate elctronice. Metoda a fost inventată de clanul Duduianu, iar specialiştii spun că e folosită de obicei în Occident, dar acum infractorii români sunt acasă şi fac un ban... "în vacanţă". Noaptea trecută, patru indivizi au fost filmaţi şi apoi prinşi în timp ce furau haine de lux dintr-un camion într-o benzinărie. 

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 10.08.2023, 08:10

Vezi și

Cei patru indivizi din imagini au crezut că dat lovitura. Unul dintre ei este şofer angajat la o firmă de transport şi avea de dus haine de lux de la un depozit din Ilfov la mall-ul ParkLake. Pe drum s-a întâlnit cu complcii săi. 

Haine de firmă, furate din camion

"Șoferul s-a oprit prima dată la această benzinărie, s-a ferit de camerele de supraveghere și le-a permis celor doi bărbați să urce în spatele dubei", transmite Cosmina Balint, reporter Observator.

În nici 30 de minute, cât a durat drumul, indivizii au selectat marfa şi au ales tot ce se poate vinde mai repede. Patronul firmei de transport monitorizează cursele în timp real, iar oprirea la benzinărie i-a atras atenţia, mai ales că predase şoferului maşina cu plinul făcut. A sunat la 112. 

Pe acelaşi subiect

"După ce s-a pus în mişcare autoturismul în care se aflau bănuiţii de 23 şi 24 de ani, precum şi bunurile sustrase, acesta a fost blocat în trafic şi oprit de poliţişti", a declarat Crina Eşanu, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei.

Ancheta a scos la iveală faptul că nu sunt la primul jaf de acest fel. Ci la al treilea din maşinile aceluiaşi transportator. De altfel, furtul din camioane capătă proporţiile unui fenomen. 

Hoţii acţionează mai ales în Occident

"Sunt reţele specializate care operează şi în afara României, dar în special în perioada de vară, din iunie până în septembrie operează şi în România. Practic vin să-şi facă concediul. Un fel de concediu lucrativ. O vacanţă activă, ca să spun aşa, în care mai ciupesc nişte bani. Aceste haine furate urmează să fie vândute şi sunt vândute tot prin reţele subterane. Nu sunt vândute prin magazine. Sunt oameni care cu asta se ocupă", spune Augustin Hagiu, reprezentant transportatori.

Hainele de firmă sunt vândute pe internet sau prin cunoştinţe. Cum sunt la jumătate de preţ, se găsesc rapid clienţi. Firmele de transport au în general marfa asigurată, iar asta ştiu şi şoferii care participă la aceste furturi. 

"Acest tip de asigurare acoperă furtul prin efracţie şi furtul prin acte de tâlhărie. Ulterior plăţii dosarului de daună şi reparării prejudiciului, după ce asiguratorul despăgubeşte partea pagubită, are drept de regres asupra vinovaţilor", explică Marius Constantinescu, director de daune broker de asigurări.

Metoda folosită de clanul Duduianu

Românii au speriat Europa cu furtul din camioane. Membrii clanului Duduianu au fost iniţiatorii acestor jafuri şi au uimit lumea cu modul în care atacau TIR-urile. Au fost numiţi "Romanian rollover". O filmare din 2012, realizată pe Autostrada Bucureşti - Piteşti, dintr-un elicopter al mascaţilor, arată cum acţionau: urcau în camioane aflate în mers, la peste 100 de kilometri la oră, şi apoi aruncau marfa pe şosea. În spatele lor, alţii adunau tot. Prejudiciul la acea lovitură a fost de 300.000 de euro. 

O grupare de șoferi de camion români a fost destructurată în urmă cu doi ani de polițiștii europeni. Apucaseră însă să fure din TIR-urile străinilor produse de lux de peste 25 de milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » S-au întors infractorii din Occident şi fac un ban şi în "vacanţa" din România. Ultima modă: intră în TIR-uri ca în mall-uri şi îşi aleg ce haine de lux fură