SCANDAL MONSTRU în DNA: Kovesi le-a trimis procurorilor un email secret, prin care le cere să demaşte “infractorul” care a făcut înregistrarea ce a ajuns în presă
Tensiunile din DNA au atins cote noi, după ce Laura Codruţa Kovesi le-a trimis colegilor din Direcţia Naţională Anticorupţie un mail în care îl numeşte “infractor” pe cel care a făcut înregistrarea din şedinţa cu procurorii, cerându-le acestora să-l “demaşte” şi asigurându-i că va depune toate eforturile pentru a-l pedepsi conform legii.
Tensiunile din DNA au atins cote noi, după ce Laura Codruţa Kovesi le-a trimis colegilor din Direcţia Naţională Anticorupţie un mail în care îl numeşte “infractor” pe cel care a făcut înregistrarea din şedinţa cu procurorii, cerându-le acestora să-l “demaşte” şi asigurându-i că va depune toate eforturile pentru a-l pedepsi conform legii.
Potrivit luju.ro, în e-mailul transmis procurorilor, Laura Codruţa Kovesi reia informaţiile transmise opiniei publice printr-un comunicat de presă, susţinând că înregistrările apărute în spaţiul public sunt un "trucaj grosolan" pentru că "unele afirmaţii nu au fost făcute deloc în acea şedinţă de lucru".
Kovesi îi anunţă pe subordonaţi că serviciul tehnic a făcut o evaluare preliminară a înregistrării constatând că "există intervenţii pe înregistrare prin adăugarea, suprapunerea sau îmbinarea unor sunete/zgomote/cuvinte", precizând că "acel trucaj" oferă "indicii bune pentru anchetă".
"Trebuie să răspundă în faţa legii cel/cea care a înregistrat ilegal şi a dat public înregistrările cu şedinţa de lucru internă a DNA (spun cel/cea pentru că cercul limitat de suspecţi are şi "ea" şi "el" dar îl vom numi de acum încolo infractor - fără gen – pentru că asta este). În acest moment avem conturat un cerc de suspecţi şi vom afla cine este vinovat de această faptă. Mulţumesc celor care au dat informaţii utile în acest sens. De altfel eu am mai dat un mail cu puţin timp în urmă, în care spuneam unor colegi să aibă grijă cu cine şi ce vorbesc. Mai ales după ce un mail trimis de mine a fost dat lui Şerban Nicolae care l-a citit direct la TV. Şi ştiţi ceva? Oamenii se laudă cu ce află sau cu ce sms-uri/discuţii pe whatsapp sau telegram au cu cei din DNA. Aşa încât, aşa cum v-am spus, se află cine a făcut asta şi se află de ce. Acum rămâne să răspundă penal pentru asta. Probabil după mailul meu cel/cea care furniza toate bârfele unor persoane din afara DNA a stat cuminte câteva zile spunându-şi că, dacă nu i s-a spus nimic probabil nu se ştie. Nu! Va răspunde penal pentru furnizarea unor informaţii aşa cum va răspunde şi pentru înregistrarea ilegală pe care a furnizat-o în afara DNA. Cum spuneam, lumea e mica şi aşa ceva se află mereu", le-ar fi spus Kovesi procurorilor din DNA.
Procurorul şef al DNA le-ar fi cerut celor din subordine să fie uniţi şi să le arate oamenilor "că DNA înseamnă tot ceea ce era în ianuare, când au ieşit în stradă" să îi susţină şi "că DNA nu este un infractor care înregistrează ilegal". "Să nu lăsăm un un infractor ca alături de infractori disperaţi investigaţi de noi să ne intimideze sau să ne timoreze", ar fi spus Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi ar mai fi scris în e-mail că toţi procurorii care nu corespund standardelor profesionale şi etice au plecat deja sau vor pleca, precizând şi că şedinţele de lucru ar trebui înregistrare, iar la intrarea în sediul DNA să fie efectuat un control amănunţit şi procese verbale, întrucât sunt avocaţi care vin la procurori "ca la ei acasă" şi "stau la discuţii fără să aibă audieri".
"În egală măsură trebuie să verificăm şi activitatea grefierilor, a poliţiştilor, a specialiştilor. Din păcate, unii au un aer de superioritate acum şi spun: uite ce fac procurorii, se înregistrează între ei", ar mai fi spus Kovesi.
Emailul, denunţat de trei procurori DNA
Această informare transmisă de Kovesi ar fi fost invocată de trei magistraţi din DNA, Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Nicolae Mariu, atunci când au sesizat Inspecţia Judiciară referitor la exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor, susţinând că şefa DNA s-a implicat în anchetă şi a încercat intimidarea magistraţilor, scopul unic dosarului privind înregistrările fiind de depistare a celui care le-a făcut.
Cei trei fuseseră citaţi în dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor apărute în spaţiul public.
Potrivit sesizării depuse de cei trei şi publicate de luju.ro, Nicolae Marin, Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş menţionează că aduc la cunoştinţa inspecţiei "aspecte extrem de grave constatate în activitatea DNA", făcând referire la dosarul penal deschis ca urmare a apariţiei înregistrărilor cu Laura Codruţa Kovesi, din două şedinţe ale instituţiei, dosar care este instrumentat, potrivit acestora, de procurorii Gheorghe Popovici, şef al Secţiei de combatere a corupţiei (secţia I), şi Marius Iacob, adjunctul lui Kovesi. În dosar au fost audiaţi procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie (secţia II). Cei trei susţin că Marius Iacob ar fi avut obligaţia de a face cerere de abţinere, întrucât a participat la şedinţa la care au fost făcute înregistrările, făcând, teoretic, parte din cercul de suspecţi.
Magistraţii spun că pe 23 iunie au fost ridicate doar de la anumiţi procurori reportofoanele din dotare, în prezenţa grefierilor şi a ofiţerilor, apreciind că metoda a fost "umilitoare". Ulterior, la sesizarea acestora, au fost ridicate şi reportofoanele celorlalţi magistraţi.
Cei trei susţin că audierile nu au vizat informaţiile nepublice care s-ar fi discutat la şedinţele în care s-au făcut înregistrările, ci "exclusiv identificarea persoanei care ar fi înregistrat această şedinţă."
"În condiţiile în care înregistrarea şedinţei nu constituie element constitutiv al infracţiunii prevăzute de art. 12 din Legea 78/2000 este evidentă exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor în ceea ce priveşte instrumentarea acestui dosar, scopul acestei anchete fiind în mod cert acela de a decredibiliza procurorii şi de a crea suspiciuni asupra unor procurori mai vechi din DNA de la care mass media a susţinut că ar proveni aceste informaţii", se arată în sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare.
"Folosirea unor expresii gen "bârfitori", "laşi", sau "infractori" la adresa procurorilor din cadrul secţiei care ar fi exprimat critici cu privire la activitatea DNA încalcă dreptul la libera exprimare al magistratului şi aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistratului, obligându-l, practic, să fie parte la acţiuni sau acte pe care le consideră neprocedurale sau nelegale din spirit de solidaritate. (..) În doctrina s-a apreciat faptul că pot intra în sfera acestei abateri disciplinare atât conduita agresivă ce rezultă din limbaj cât şi denigrarea unor persoane", mai susţin procurorii.
În document se precizează şi că "deschiderea unui dosar penal pentru această faptă de corupţie imaginară şi implicarea în mod direct a conducerii instituţiei în această anchetă consttuie un factor de presiune asupra procurorilor şi poate fi apreciată ca o modalitate de intimidare a acesora."
"Înregistrarea unei cauze penale ce vizează procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, modul în care a fost efectuată ancheta şi supunerea acestora unei testări poligraf pentru o infracţiune imaginară este de natură a aduce atingere onoarei, probităţii profesionale şi prestigiului justiţiei", mai spun magistraţii. Cei trei au refuzat testul poligraf.
Kovesi a cerut revocarea a doi procurori DNA
Ca urmare a acestei sesizări depuse la Inspecţia Judiciară, în ziua de 29 iunie, Laura Codruţa Kovesi a cerut revocarea din funcţia de procurori ai DNA a lui Doru Ţuluş şi a Mihaelei Moraru Iorga.
DNA a precizat că procurorii Ţuluş şi Iorga nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea.
Potrivit înregistrărilor care au fost difuzate în 18 iunie de România TV, Kovesi le reproşa procurorilor că nu îşi fac treaba, că "de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA", iar cine s-a speriat sau nu are chef de muncă să plece: "Ne-am speriat sau ce? Cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA, cine nu are chef de muncă să plece. Rămân 10 oameni la DNA, dar ăia ne vedem de treabă şi luptăm până în pânzele albe". În replică, Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis un comunicat de presă în care arăta că înregistrările cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu sunt autentice, ci conţin ”o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor” făcute de Kovesi în diverse împrejurări, cum ar fi şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative.
Ministrul Justiţiei a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu aceste înregistrări, DNA a spus că nu sunt autentice şi a sesizat Parchetul General şi Inspecţia Judiciară. De asemenea, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au sesizat din oficiu pentru infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a deschis dosar penal cu privire la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare, prevăzută de articolul 268 Cod penal, al. 2, care prevede că "producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰