Antena Meniu Search
x

Scandalul bradului din flacoane de vaccin, amendat de Garda de Mediu cu 90.000 de lei: ”Riscul biologic era zero”

Mesajul bradului de Crăciun făcut din doze de vaccin era „uită-te la Crăciun! Aceste flacoane au salvat vieți”, spune șeful DSU, Raed Arafat. Iar medicul Valeriu Gheorghiţă spune că riscul biologic era zero.

de Redactia Observator

la 10.12.2021, 15:01

Scandalul bradului din flacoane de vaccin, amendat de Garda de Mediu cu 90.000 de lei: ”Riscul biologic era zero”
Scandalul bradului din flacoane de vaccin, amendat de Garda de Mediu cu 90.000 de lei: ”Riscul biologic era zero” - Profimedia

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, întrebat vineri despre bradul din doze de vaccin de la Palatul Copiilor, pentru care s-a primit o amendă de 90.000 lei, a răspuns că nu comentează astfel de decizii: „dacă nu s-au respectat prevederile legale, cred că acest lucru a fost sesizat, constatat și s-au aplicația sancțiuni”, potrivit Mediafax.

Însă, spune medicul Valeriu Gheorghiţă, personalul de la Palatul Copiilor este ireproșabil din punctul de vedere al activității medicale: „au fost implicați în organizarea activității de vaccinare, în promovare, este un centru care participă în fiecare sfârșit de weekend la maratoanele de vaccinare din București, este centrul cu cea mai mare adresabilitate, are aproape 15 fluxuri pe toate cele 3 tipuri de vaccin, iar din punctul de vedere al riscului biologic acele flacoane de vaccin sunt într-adevăr deșeuri medicale, dar sunt deșeuri periculoase. Ele conțin vaccin, acest ser se administrează oamenilor, înțeparea flaconului se face cu un ac care nu se folosește la pacient, în seringă se trage cu un ac și în momentul în care se administrează pacientului se schimbă acul. Aceste flacoane nu reprezintă un risc biologic pentru că nu erau contaminate, iar suprafața externă a flacoanelor poate să fie dezinfectată foarte ușor. Din acest punct de vedere consider că riscul real biologic era zero”.

Gheorghiţă a adăugat că circuitul acestor deșeuri trebuie să urmeze un alt parcurs, iar din acest punct de vedere nu vrea să comenteze, dar consideră că personalul este ireproșabil: „eu vreau să le mulțumesc. Să știți că luni de zile ei au lucrat pro-bono și și-au recuperat ulterior remunerația cuvenită”.Și șeful DSU, Raed Arafat, a ținut să comenteze situația. „Dacă amenda care a fost dată pentru o persoană fizică, este distructivă. Este salariul unei persoane pe un an întreg. Intenția era foarte bună, riscul unul minim, nu era pericol de contaminare. A vrut să facă ceva inedit, să transmită un mesaj <uită-te la Crăciun! Aceste flacoane au salvat vieți>”.

Într-o ţară plină de gunoaie, Garda de Mediu a sancţionat bradul care a făcut ocolul internetului

Pe acelaşi subiect

Garda de Mediu l-a amendat cu 90.000 de lei pe organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor, deoarece a autorizat construirea unui brad alcătuit din recipiente de vaccin. Bradul original a făcut înconjurul Internetului, cu apariţii în presa mondială. "Sunt 200 000 de beneficiari ai vaccinurilor, aici în centru. Pe această cale, am vrut să le mulţumim. Aici în spate este munca noastră care s-a petrecut de la 1 martie, de când am deschis centrul, până în momentul de faţă", a declarat Cristian Radu - coordonator Centru de Vaccinare.

Cine este șeful Gărzii de Mediu 

Marioara-Artemis Gătej a fost numită în funcţia de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale de Mediu, printr-o decizie a prim-ministrului interimar Florin Cîţu, potrivit Agerpres. Marioara-Artemis Gătej a mai ocupat această funcție, în februarie 2020, numită de Ludovic Orban. După ce a fost instituit Guvernul Cîțu, locul lui Gătej în fruntea Gărzii de Mediu a fost luat de Octavian Berceanu, de la USR. Ulterior, după ruperea coaliiei cu USR, Cîțu l-a demis din funcție pe Octavian Berceanu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Scandalul bradului din flacoane de vaccin, amendat de Garda de Mediu cu 90.000 de lei: ”Riscul biologic era zero”