Video Şefa de la Protecţia Copilului care a stabilit că viaţa unui bebeluş valorează 10.000 de euro nu a păţit nimic de un an. Acuzaţii de muşamalizare
O şefă de la Protecţia Copilului din Sectorul 4 ar fi vândut bebeluşul unei femei pe care, potrivit funcţiei, trebuia să o ajute să îl crească. 10.000 de euro ar fi cerut de la o familie din Ilfov să intermedieze adopţia. Procurorii investighează cazul de mai bine de un an. Până la finalizarea dosarului, femeia a fost mutată pe un alt post, tot în cadrul instituţiei. Nu e primul caz şi cu siguranţă nici ultimul, spun voci din interiorul sistemului.
Cazul a ieşit la iveală abia acum, după ce a fost semnalat în spaţiul public de fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopţie. "La scurt timp după ce a născut, tânăra şi-a dat seama că îi este dificil să îşi crească copilul. Mai avea unul acasă şi o situaţie financiară precară. A apelat la ajutorul celor de la DGASPC şi l-a lăsat pe nou născut în grija unei angajate pentru a fi dat spre adopţie", spune Cristina Filip, reporter Observator.
Bebeluş vândut cu 10.000 de euro
Potrivit anchetatorilor, angajata Direcţiei pentru Protecţia Copilului Sector 4 ar fi cerut o sumă considerabilă de bani unei familii dispuse să înfieze bebeluşul. Femeia neagă însă acuzaţiile.
- Angajată suspectă: (n.r. Informaţiile) sunt eronate, nu sunt conforme cu realitatea.
- Reporter: Acei 10.000 de euro... E o sumă reală?
- Angajată suspectă: Nu, nu evident că nu.
- Reporter: Dar copilul cum a ajuns la acea familie din Ilfov?
- Angajată suspectă: Asta nu ştiu să vă spun.
- Reporter: Păi copilul v-a fost încredinţat dumneavoastră.
- Angajată suspectă: Nu, nu, nu există aşa ceva.
- Şefă din cadrul Protecţiei Copilului Bucureşti, cercetată pentru că ar fi vândut un bebeluş unei familii...
- Filmul unei răzbunări premeditate. Soţul artistei de make-up din Timişoara şi-a gândit fiecare pas. A aşteptat...
- "Noi aşteptăm nunta, nu aşa o veste tragică!" Ei sunt tinerii care au murit în accidentul din Suceava. Gianina...
"Acest sistem, ca să şi justifice existenţa, nu face altceva decât să-i instituţionalizeze, să-i plaseze în diferite familii sau, de ce nu, chiar mascat să-i vândă", a declarat Vişinel Bălan, fost vicepreşedinte ANPDCA. După câteva zile, mama s-ar fi răzgândit şi şi-ar fi cerut bebeluşul înapoi. "Pentru că nu şi-a mai găsit copilul la DGASPC femeia a anunţat poliţia. Pe 15 aprilie anul trecut mascaţii au făcut trei percheziţii inclusiv la familia unde era copilul. Bebeluşul a fost dat înapoi mamei, iar angajata reţinută", transmite Cristina Filip, reporter Observator.
Acuzaţii de muşamalizare
Femeia cercetată era chiar şefa serviciului de prevenire a separării copilului de familie. Ea trebuia să-i ofere ajutor mamei în aşa fel încât să nu-şi abandoneze pruncul. Angajata şi-a luat mai multe luni concediu, iar într-un final s-a reîntors la muncă. Dosarul penal nu a fost finalizat încă.
"A trecut un an, un an şi ceva de la incident şi noi nici astăzi nu avem o soluţie în cazul acestei doamne. Iar DGASPC nu a făcut decât să muşamalizeze şi să o ajute pe doamna să se salveze. După ce a dispărut două trei luni din peisaj a revenit pe post. De la serviciul de prevenire a separării copilului de familie, a fost transferată la adulţi", adaugă Vişinel Bălan, fost vicepreşedinte ANPDCA.
Instituţia care se ocupă cu protecţia copilului în sectorul 4 susţine că sprijină anchetatorii și condamnă cu fermitate orice încălcare a legii. Atât bebeluşul cât şi celălalt copil al femeii nevoiaşe au ajuns în grija statului. Mama a considerat că le-ar fi mai bine aşa.
Nu ar fi singurul caz, susţine fostul vicepreşedinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopţie. "Angajaţi din interiorul instituţiilor mi-au mărturisit proceduri asemănătoare. Nici nu vreau să mă gândesc ce e în toată ţara", spune Vişinel Bălan. Întrebat cât valorează viaţa unui copil, acesta răspunde: "Diferă. 10.000, 15.000, 20.000".
Dacă va fi găsită vinovată, fosta şefă a serviciului de prevenire a separării copilului de familie riscă până la cinci ani de închisoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰