Antena Meniu Search
x

Video Sezonul de schi, aproape compromis. Zăpada s-a topit, hotelierii s-au trezit cu rezervările anulate. Ce pârtii din ţară sunt închise

Vremea neobişnuit de caldă din această perioadă compromite sezonul de schi care se anunţa unul de excepţie la început de iarnă. Mai multe pârtii au fost închise, inclusiv în Sinaia sau la Poiana Braşov. Unii turişti au decis să îşi anuleze concediile în această perioadă, pentru că stratul de zăpadă a scăzut considerabil. Cu aceeaşi situaţie se confruntă şi hotelierii din Italia, Franţa sau Elveţia. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 08.02.2024, 21:43

Vezi și

Vremea caldă nu este pe placul iubitorilor de schi. Din cauza temperaturilor ridicate, care au ajuns săptămâna aceasta şi la 13 grade, stratul de zapadă se topeşte pe zi ce trece în Poiana Braşov. 

Cristian Anghel, instructor de schi: Temperaturile astea nu sunt potrivite pentru calitatea zăpezii de acum. Acum este mai cald decât ar fi normal. Ar fi bine dacă ar fi temperaturi mai jos cu vreo 10, 15 grade, atunci ar fi mai potrivit.

Cea mai mare parte din zăpadă de pe pârtii, cu ajutorul instalaţiilor de zăpadă artificială

Claudiu Loghin, reporter Observator: Aşa arată zona inferioară din domeniul schiabil Postăvarul în plină iarnă calendaristică. Cea mai mare parte din zăpadă de pe pârtie este produsă cu ajutorul instalaţiilor de zăpadă artificială. Temperatura atmosferică este de 6 grade Celsius, iar stratul de alunecare e în topire accelerată.

Un lucru pe care amatorii sporturilor de iarnă nu îl anticipau când şi-au făcut rezervări. 

Turist: Destul de moale, se formează movile, este zăpada de primăvară. Schi de primavară, în februarie. 

Turist: Este cam moale, sus a fost îngheţat, dar astăzi este mai bună. Dar se schiază. Acum e cald, exagerat de cald.

Nici pe domeniul schiabil Sinaia şi nici în Covasna, de exemplu, nu sunt practicabile toate pârtiile.

Vremea caldă cauzează aceleaşi probleme şi în alte ţări: "Staţiunea pare a fi la final de aprilie"

Vremea caldă cauzează aceleaşi probleme şi în alte ţări. În Italia, pe unele pârtii celebre se văd mai mult petice de iarbă și pământ decât zăpadă. Pe muntele Terminillo nu există omăt la peste 2 mii de metri altitudine. 

Dino Pignatelli, director centru de turism: După cum vedeţi, staţiunea pare a fi la final de aprilie. Nu este zăpadă. Aici, totul este alb în timpul iernii, avem un metru şi jumătate de zăpadă. 

Nici în munţii Apenini situaţia nu este mai bună. Operatorii de schi au fost nevoiţi să dea drumul la tunurile de zăpadă artificială, dar şi acestea abia mai fac faţă.  

Şi în Franţa gradele din termometre au urcat la 18 grade la Cota 1600. În Perpignan, luni, au fost 26 de grade. În alţi ani, în aceeaşi perioadă media era de 9-13 grade. Iar în Elveţia, oamenii se gândesc cum pot menține operațiunile de schi pe termen lung. În aceste zile, temperatura a ajuns până la 11 grade.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Sezonul de schi, aproape compromis. Zăpada s-a topit, hotelierii s-au trezit cu rezervările anulate. Ce pârtii din ţară sunt închise