Antena Meniu Search
x

Biserica pictată de Nicolae Grigorescu nu va mai fi o ruină! Locașul de cult a fost salvat chiar de maica stareţă

Unica mănăstire pictată în întregime de Nicolae Grigorescu va fi salvată. Lăcaşul de cult a ajuns într-o stare avansată de degradare.

Vezi și

Unica mănăstire pictată în întregime de Nicolae Grigorescu va fi salvată. Lăcaşul de cult a ajuns într-o stare avansată de degradare. Pentru proiectul de restaurare, semnat de ministrul delegat pentru fonduri europene, a luptat Maica Stareţă a Mănăstirii.

Biserica Mare de la Mănăstirea Zamfira este, în mod clar, una dintre cele mai valoroase posesii ale statului român. Este un lăcaş de cult pictat în întregime de Nicolae Grigorescu, în anul 1886.

MAICA STAREŢĂ, MĂNĂSTIREA ZAMFIRA:

Ca să facă această pictură minunată, această frescă, i-a luat un an şi două luni. Nicolae Grigorescu, la vârsta de 18 ani, ajutat doar de fratele său Gheorghe, care era zugrav.

Pe acelaşi subiect

De atunci, până în prezent, Biserica a fost restaurată o singură dată. În urmă cu 30 de ani. Dar, acum, este într-o stare avansată de degradare. 

Primele bucăţi de frescă au început să cadă, efectiv, în anul 2010. De atunci, maica Stareţă s-a rugat să poată salva opera de artă. Şi rugăciunile i-au fost ascultate. 

BOGDAN TOADER, preşedinte CJ PRAHOVA:

În urmă cu 4 ani, maica Stareţă a venit la noi cu o adresă pentru a ne solicita fonduri. Nu este vorba numai de fresca semnată de Nicolae Grigorescu, este vorba de multe alte lucrări care vor proteja această operă de artă. 

Lucrările de restaurare vor dura doi ani.

Proiectul de restaurare a fost semnat deja de ministrul Rovana Plumb şi este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Biserica pictată de Nicolae Grigorescu nu va mai fi o ruină! Locașul de cult a fost salvat chiar de maica stareţă