Antena Meniu Search
x

Video Slovacii din Bihor au trezit la viaţă poveştile bunicilor. Au mers la secerat cu batoza veche de aproape 200 de ani: "Noi aşa am crescut, aşa era atuncea"

Tablou de epocă în Bihor. Comunitatea slovacă din zonă a reconstituit o zi de secerat ca acum 100 de ani. Oamenii au dat uitării tractoarele şi hainele din zilele noastre. În straie populare, au mers la secerat cu batoza, o străbunică a combinelor de astăzi. 

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 21:42

Vezi și

Slovacii din Şinteu au trezit la viaţă poveştile bunicilor. La coacerea holdelor, s-au adunat, cu mic, cu mare, în lanurile de secară şi au adus instrumente vechi: secere, coase şi o batoză de aproape 200 de ani, pe care au împodobit-o cu flori. Pe vremuri, secara era cosită manual şi legată în mănunchiuri de spice. Snopii erau urcaţi în batoză, care desfăcea boabele de pe spic.

Slovacii din Şinteu au trezit la viaţă poveştile bunicilor

Femeie: Noi aşa am fost învăţaţi, aşa am crescut, aşa era atuncea. Seceram, duceam la depelit, duceam după aia făina la moară, şi pe piatră, măcinam şi coceam pâine.

Cu secara recoltată manual, slovacii din Şinteu vor face pâine. Felii sănătoase vor ajunge şi pe masa turiştilor care vin tot mai des pe meleagurile lor, fermecaţi de frumuseţea locurilor şi de traiul simplu al localnicilor.

Bărbat: Păstrăm tradiţia pentru că vrem să arătăm copiilor noştri cum or trăit cândva străbunicii noştri, bunicii, să nu uităm cum s-a trăit pe vremuri.

Slovacii respectă tradiţia şi la muncă, şi la ospăţ. După câteva ore de muncă grea, s-au oprit să prânzească în holda de secară. Brânza, slănina, ceapa şi cârnaţii le-au mai dat puteri, iar palinca de secară le-a amintit că după trudă vine şi răsplata.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Slovacii din Bihor au trezit la viaţă poveştile bunicilor. Au mers la secerat cu batoza veche de aproape 200 de ani: "Noi aşa am crescut, aşa era atuncea"