Antena Meniu Search
x

Video Şoferii care își lasă mașinile pe trotuar ar putea să rămână fără ele: "Parcăm şi noi pe unde se poate"

Şoferii care parchează pe trotuar, s-ar putea să se trezească fără maşină. Aleşii au scos de la naftalină un proiect de lege care prevede ridicarea autotusimelor parcate pe trotuar, dacă şoferii nu lasă cel puţin un metru pentru pietoni. Decizia finală se va lua săptămâna viitoare

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 15.09.2022, 20:56

Vezi și

Aşa s-au inversat de ani de zile rolurile dintre şoferi şi pietoni: cum trotuarele s-au transformat în parcări improvizate, cei care merg pe jos trebuie să ocolească pe stradă şi să se ferească de maşini.

Șofer: E normal sa parcăm şi noi pe unde se poate, pe unde putem!

Problema se vede cel mai uşor între blocuri. Pe o stradă din Sectorul 1, dacă ai noroc şi te încăpăţânezi să mergi pe trotuar, poţi să te strecori cât de cât, pe unele porţiuni, pe lângă maşinile parcate. Bineînţeles, sunt şi locuri în care trotuarul este ocupat complet de maşini şi atunci singura opţiune rămâne mersul pe carosabil.

Cum amenzile se dau rar şi nu îi sperie pe şoferi, următorul pas ar putea fi ridicarea maşinilor. Un proiect în acest sens aşteaptă votul parlamentarilor de 3 ani.

Pe acelaşi subiect

Cătălin Drulă, preşedinte al comisiei pentru transporturi din Camera Deputaţilor:  Pericolul nu poate fi înlăturat decât dacă maşina este înlăturată de acolo. O maşină parcată pe trecere de pietoni, o maşină care forţează pietonii să meargă pe carosabil şi expune copii mici la a fi accidentaţi. E nevoie să poţi înlătura pericolul imediat, nu ajunge o amendă.

Polițiştii rutieri pot dispune ridicarea maşinilor parcate neregulamentar doar pe carosabil

Acum, potrivit legii, polițiştii rutieri pot dispune ridicarea maşinilor parcate neregulamentar doar pe carosabil. Practic, propunerea elimină cuvântul "carosabil", astfel încât şi maşinile de pe trotuar să poată fi luate pe platformă. Noul proiect nu-i încântă însă nici pe şoferi, nici pe pietoni.

Propunerea a fost respinsă deja de Senat în 2019. Tot atunci, comisia juridică din Parlament a dat aviz negativ proiectului. Ideea a primit însă, în aprilie anul acesta, sprijin de la Guvern, care a trimis un punct de vedere favorabil iniţiativei, cu menţiunea că şoferii scapă de pedeapsă dacă lasă un metru liber pe trotuar, astfel încât pietonii să aibă pe unde să circule. Proiectul va ajunge la vot săptămâna viitoare

Chiar dacă proiectul devine lege, mai e cale lungă până la prima maşină ridicată de pe trotuar. Şi asta pentru că primăriile vor trebui să stabilească în ce condiţii se poate parca şi unde, dar şi preţurile pe care şoferii le au de plătit ddacă nu respectă legea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Şoferii care își lasă mașinile pe trotuar ar putea să rămână fără ele: "Parcăm şi noi pe unde se poate"