Antena Meniu Search
x

Video Soluţia modernă prin care vor fi salvate zeci de vieţi pe DN1. Costă 3.500 de lei pe metru

În ţara cu cele mai multe accidente rutiere din Europa, separatoarele cu role ar putea salva zeci de vieţi anual. Reţeaua se extinde pe cele mai periculoase şosele din ţară. Sistemul e format din rulouri care, în cazul unui impact, se rotesc şi împing maşinile înapoi pe şosea. 

de Redactia Observator

la 27.03.2024, 21:02

Vezi și

Parapetul cu role se montează, în prezent, în zone cu risc mare de accidente, pe DN1, între Braşov şi Făgăraş, şi DN13, între Braşov şi Sighişoara. Efectul de bumerang poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Maşinile scăpate de sub control ajung să fie proiectate înapoi pe şosea. Iar sistemul e făcut să reziste şi la impactul cu TIR-urile, spun constructorii. 

Pagube mici, iar impactul nu este violent

Sorin Sasu, manager de proiect: Sistemul acesta inovativ este format din stâlpi, care sunt introduşi la un metru adâncime, în terasament, la o distanţă de un metru. Intermediar, între ei, încă un stâlp ajutător, în care se pun rolele. 

Tudor Duțu, director DRDP Brașov: Maşina este readusă pe calea de rulare, datorită faptului că aceste butoaie de plastic o fac să ricoşeze. Maşinile au pagube mai mici şi impactul nu este la fel de violent ca la parapetul metalic. 

Pe acelaşi subiect

În zonă, unele curbe au fost încă de anul trecut îngrădite. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Spun că suntem pe DN1, într-o curbă deosebit de periculoasă la stânga, pe sensul de mers de la Brașov spre Predeal. E unul din locurile în care parapetul s-a dovedit eficient. Rolele se rotesc, aici chiar avem un ciob înfipt, iar vehiculul rămâne pe șosea, în loc să ajungă în prăpastia din spatele parapetului.

Localnic: S-au întâmplat foarte multe accidente.Totuşi, este ok, nu mai sari în râpă. Este un lucru foarte bun. 

Un metru de separator costă în jur de 3.500 de lei

Planul autorităţilor e să monteze încă trei kilometri de parapete pe şoselele din judeţul Braşov. 

Tudor Duțu, director DRDP Brașov: Până anul acesta am montat 1.200 de metri liniari pe DN1 şi pe DN13 în pădurea Bogăţii. Pe sectorul acesta, între Predeal şi Cotul Donului, mai montăm încă 1.700 de metri liniari. 

Astfel de sisteme au început să fie montate la noi încă de acum cinci ani, la iesirea din Bucureşti spre Târgovişte şi pe E85, supranumit Drumul Morţii. România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere. Pe şoselele din ţară au loc, zilnic, peste 70 de accidente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Soluţia modernă prin care vor fi salvate zeci de vieţi pe DN1. Costă 3.500 de lei pe metru