Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O fostă centrală termică dezafectată a devenit galerie de artă

Baia Mare a fost zilele aceastea gazda unei expoziţii avantgardiste. O fostă centrală termică dezafectată a devenit galerie pentru unul dintre tinerii artişti ai României. Într-un mediu bizar şi-au găsit loc picturi cu o puternică tentă socială, satirică şi pline de umor negru

de Redactia Observator

la 29.12.2014 , 20:31

Baia Mare a fost zilele aceastea gazda unei expoziţii altfel. O fostă centrală termică dezafectată a devenit galerie pentru unul dintre tinerii artişti ai României. Într-un mediu bizar şi-au găsit loc picturi cu o puternică tentă socială, satirică şi pline de umor negru

O reflexie a celor 25 de ani de la Revoluţie.

O centrală dezafectată nu prezintă un mare potenţial. Nu la prima vedere. Dacă priveşti însă prin ochii unui artist, pereţii jilavi şi murdari se transformă în spaţiul perfect pentru artă. Mai ales dacă mesajul expoziţiei se potriveşte perfect cu ambientul.

Vezi și

Adrian Ciocan este nonconformist chiar şi după standardele unui artist. Când nu dă viaţă pânzei, este tattoo artist. În restul timpului este un fin observator al societăţii româneşti. Cu bune şi cu rele. Iar în picturile lui alege să satirizeze tot ce el consideră că este în neregulă cu România zilelor noastre.

E o abordare diferită a artei moderne. În picturile lui Adrian se regăseşte majoritatea tipologiilor umane de după 1989. Din păcate, nu cele pozitive. Samsari, falşi profeţi, golani, lideri din umbră, cu toţii şi-au găsit loc pe un colţ de pânză în lumea văzută de tânăr. Şi nici amenajarea expoziţiei nu a fost muncă uşoară.

Cum în fosta centrală nu exista nici măcar alimentare cu electricitate, Adrian şi prietenii lui au trebuit să amenajeze totul de la zero. Lumini, spaţiul de expunere. După o zi de muncă, la ora deschiderii, vizitatorii au fost purtaţi în imagfinaţia artistului.

Prin intermediul lui Adrian şi a celorlalţi vizionari ca el, Maramureşul va deveni nu doar o vatră în care tradiţiile se păstrează. Ci şi un loc din care se vor naşte cele de mâine.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Evenimente » O fostă centrală termică dezafectată a devenit galerie de artă