Antena Meniu Search
x

Video Spectacol la Turneul Internațional de Lupte Tătărești de la Constanța. Câștigătorii au primit bani și berbeci

Demonstraţie de forţă la Constanţa. Zeci de tătari s-au luptat ca odinioară. Pe ritmuri de muzică tradiţională, tinerii au încercat să-şi pună adversarii la pământ. Câştigătorii au fost răsplătiţi cu bani şi cu câte un berbec.

de Redactia Observator

la 11.09.2023, 08:50

Vezi și

Parcul Tăbăcăriei din Constanţa a fost ring de luptă pentru zeci de tineri din România, Ucraina şi Republica Moldova. Küreş-ul, sportul tradiţional al tătarilor, reprezintă o demonstraţie de forţă, curaj şi dibăcie. 

Participant: Se practică de mii de ani şi noi păstrăm chiar tradiţia. Este o lupta la brâu, fiecare are câte un brâu, de care prinde celălalt. Nu ai voie să dai drumul la mână şi de acolo sunt o grămadă de procedee. 

Participant: Trebuie să te ţii de centură şi prin piedică trebuie să pui adversarul pe spate şi câştigi meciul. Dacă îl pui pe umăr sau pe burtă, îţi dă un avertisment şi la două avertismente câştigi.

Competiţia dintre tătari a fost urmărită de sute de spectatori

Pe acelaşi subiect

Învingătorii primesc aplauze în ritmuri de daulă și zurnă, adică tobă şi flaut.  

Câştigător: A fost o luptă bună, intensă, între doi luptători buni, el în avantaj sportiv de lupte libere, eu mai fac un antrenament aşa benefic. 

În total au fost 12 câştigători care au plecat acasă cu câte un berbec şi premii în bani între 1.200 şi 3.000 de ei. Pentru cei mai mulţi, însă, experienţa a fost cea mai importantă. 

Comunitatea tătară din România este singura care are un sport naţional. Tradiţia Turneului Internațional de Lupte Tătărești se pierde în negura istoriei. An de an, gazda acestei competiţii este Constanţa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Spectacol la Turneul Internațional de Lupte Tătărești de la Constanța. Câștigătorii au primit bani și berbeci