Video Festivalurile medievale de la Rodna şi Călugăreni, extrem de apreciate de public: "Ai posibilitatea să iei contact cu elemente de istorie"
La Rodna, în judeţul Bistriţa, a avut loc Festivalul Porți Medievale Deschise. Lupte între gladiatori, ateliere de gastronomie medievală şi spectacole pirotehnice au fost principalele activităţi de care s-au putut bucura turiştii veniţi la festival. Scenariul pus în practică de organizatori a fost recucerirea vechii cetăţi a Rodnei de către tătari. Şi în judeţul Mureş, la Călugăreni, s-a reconstruit istoria antică în cadrul unui festival dedicat.
- La Rodna şi Călugăreni s-au desfăşurat două festivaluri medievale extrem de interesante.
Vechea cetate a Rodnei din inima Ardealului a retrăit pentru câteva ore momente din trecut. Invazia tătarilor este un reper istoric pentru comunitatea din acest areal.
Organizatorii spun că astfel de evenimente sunt menite să țină vie adevărata istorie.
Elena Bărbos, organizator: Evenimentul îşi propune să aducă în prin plan legende şi momente istorice extrem de importante pentru comunitatea din Rodna.
Nici mercenarii medievali nu au lipsit de la eveniment: "Noi suntem mercenari, am venit din Târgu Mureş şi ce facem aici este să readucem la viaţă asediul tătarilor aici la Rodna şi noi vom juca rolul saşilor care au venit şi s-au aşezat aici".
Luptele tătărești i-au încântat pe cei prezenți. Cei care practică acest sport îl consideră unul istovitor, dar foarte frumos în acelaşi timp: "Trebuie să rezişti la solicitare şi să ai avansul faţă de adversar".
La Călugăreni, în judeţul Mureş, s-a desfăşurat cel mai mare festival de reconstituire a istoriei antice din estul Transilvaniei. Parade militare, lupte cu gladiatori şi expoziţii tematice au fost principalele atracţii turistice.
Panczel Szilamer, organizator: Motto-ul acestui festival este clasicismul, ceea ce însemnă valorile clasice, cultura clasică.
Unul dintre participanţii la festival a precizat că "ai posibilitatea să iei contact cu câteva elemente de istorie care sunt importante atât din pespectiva senzaţiei de spectacol pe care o dau aceste manifestări, cât şi din perspectiva cunoşterii anumitor elemente şi până la urmă a pregătirii fiecăruia şi a copiilor pentru lecţiile clasice de istorie".
În cadrul festivalului, spectatorii s-au putut bucura şi de concerte de orgă şi de flaut în biserica fostei mănăstiri Franciscane.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰