Antena Meniu Search
x

Video Spitalul Județean din Timişoara va găzdui Centrul de Mari Arşi. După investiția de aproape 70 de milioane de euro, România va avea 50 de paturi de mari arși

Spitalul Județean din Timişoara, cel mai mare din Vest, devine un hub de sănătate. Noua unitate sanitară integrată va găzdui Urgenţele, Secţia ATI şi Centrul de Mari Arşi. Lucrările la acesta din urmă sunt cele mai avansate din întreaga ţară. Vorbim de o investitie de aproape 70 de milioane de euro. În cealaltă parte a oraşului, o clădire aflată în ruină de mai bine de 20 de ani, va fi transformată cu 200 de milioane de euro, în Institut Regional de Oncologie. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 13.11.2023, 07:50

Spitalul Județean din Timişoara va găzdui Centrul de Mari Arşi. După investiția de aproape 70 de milioane de euro, România va avea 50 de paturi de mari arși
Spitalul Județean din Timişoara va găzdui Centrul de Mari Arşi. După investiția de aproape 70 de milioane de euro, România va avea 50 de paturi de mari arși

Lucrările la noul hub de sănătate de la Spitalul Judetean din Timişoara au început în luna iunie. Banca Mondială asigură fondurile pentru întregul proiect, inclusiv execuţia şi asigurarea utilităţilor.

Iulia Pop, reporter Observator: 66.000.000 de euro costă noul spital integrat care se construieşte acum la Timișoara, cu bani de la Banca Mondială, şi care va uni toate clădirile existente. Aici va funcţiona și noul centru de mari arşi, ridicat de la zero. Un plus în lupta cu infecţiile nosocomiale. Lucrările au început în vară, şi trebuie să fie gata în prima parte a lui 2025.

Dorel Săndesc – manager Spitalul Județean Timișoara: Este de o importanţă naţională acest obiectiv. Se impune o clădire de legatură care să conecteze clădirile existente. Nu excentrică cum este acum, la marginea uneia din cele trei clădiri, ceea ce ne obligă să transferăm pacienţii de la o secţie la alta cu targa sau ambulanța.

În acest moment, România are 34 de paturi pentru mari arsi

Pe acelaşi subiect

Centrul va integra 12 paturi de mari arşi, 6 paturi de recuperare, serviciul de primiri urgenţe nou, un nou bloc operator, o secţie nouă de terapie intensivă cu 45 de locuri pentru pacienţii critici, dar şi un heliport suspendat.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Centrul de la Timişoara e cel mai avansat. După ce finalizăm aceste proiecte, o să ajungem la 50 de paturi de mari arşi, inclusiv pediatrice.

În acest moment, România are 34 de paturi pentru mari arsi, prea puţine pentru tragedii precum Crevedia sau Colectiv. 10.000 de pacienţi cu arsuri se prezintă în fiecare an în spitalele din Romania, iar 4000 dintre aceştia au nevoie de îngrijiri medicale mai avansate.

In altă parte a orașului, întinsă pe 5,5 hectare, o clădire fantomă, abandonată de decenii și cotropită de buruieni e pe cale să renască. 

Iulia Pop, reporter Observator: Cu 200 de milioane de euro, clădirea care stă în ruină de mai bine de două decenii, are o şansă să se faca bine. Institutul Regional de Oncologie de la Timişoara a primit undă-verde după ce Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici.

Așa ar trebui să arate Institutul Regional de Oncologie, unul dintre cele mai importante obiective de investiții cu fonduri din PNRR. Va avea 250 de paturi destinate spitalizării continue și de zi și un ambulatoriu integrat cu 26 cabinete medicale, zonă de servicii de diagnosticare, bloc operator, terapie intensivă, laborator radioterapie și medicină nucleară, dar şi Centru pentru transplant medular și afereză celule stem. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Spitalul Județean din Timişoara va găzdui Centrul de Mari Arşi. După investiția de aproape 70 de milioane de euro, România va avea 50 de paturi de mari arși