Antena Meniu Search
x

Video Stare de alertă pe Dunăre. O navă care transporta 1.000 de tone de azotat de amoniu s-a scufundat: valul de poluare ar putea ajunge în Delta Dunării în 3 zile

Stare de alertă pe Dunăre, după ce o navă ce transporta o mie de tone de azotat de amoniu s-a scufundat la granița dintre Serbia și Croația. Specialiștii în mediu se tem că substanțele chimice vor afecta flora și fauna fluviului. În cazul unei catastrofe ecologice, valul de poluare ar putea ajunge în Delta Dunării în 3 zile.

de Redactia Observator

la 06.01.2024, 20:09

Vezi și

Împingătorul Antonia, aflat sub pavilion german, a plecat ieri la ora 16 din portul din Budapesta. După un drum de 8 ore, barja Lola-5, care transporta o mie de tone de azotat de amoniu, a lovit stâlpul de susținere al podului care face legătura dintre Croația și Serbia, la 40 de minute după miezul nopții.

România este pusă în fața unei amenințări ecologice

La bord se aflau 6 oameni care au reușit să se salveze înainte să fie înghițiți de ape. Traficul maritim a fost închis lângă orașul sârb Bačka Palanka. Autoritățile încearcă să recupereze cât mai repede sacii cu îngrăşământ. Azotatul de amoniu transportat de nava germană se află în saci impermeabili, însă există riscul ca aceștia să fi fost avariați în timpul naufragiului. "Pe termen lung, dacă acest azot este eliberat, poate da naștere procesului de eutrofizare a apelor, apariția nămolului și consumarea oxigenului", a declarat Rdan Roncevic, profesor Facultatea de Științe Novi Sad.

Conținutul dintr-un singur sac ar putea avea consecințe nefaste pentru fauna Dunării. "Poate sa aiba o actiune prin alcalinizarea apei sa distruga tot ce inseamna viata, sa otraveasca pestii, sa le arda branhiile. Este un fertilizant pana la urma dar in concentratii mari arde si mai departe in cantitati mari fertilizeaza excesiv dezechilibrand ecosistemul", a declarat Adrian Balba, biolog.

Și România este pusă în fața unei amenințări ecologice. Valul de poluare ar putea ajunge atât în Delta Dunării, cât și pe litoralul românesc. "Cu 400 de kilometri pe zi tot ce se dizolva coboara pe dunare si in trei zile ajunge în delta şi în alte câteva zile în mare", a declarat Adrian Balba, biolog. Calitatea apei din Dunăre urmează să fie verificată de autoritățile sârbe în cinci puncte diferite, pentru a afla cu exactitate dacă fluviul a fost poluat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Stare de alertă pe Dunăre. O navă care transporta 1.000 de tone de azotat de amoniu s-a scufundat: valul de poluare ar putea ajunge în Delta Dunării în 3 zile