Antena Meniu Search
x

Video Staţiunile de pe litoral şi-au luat adio de la sezonul estival. Cum sunt protejate plajele de furtuni, până vara viitoare

Staţiunile de la Marea Neagră intră în hibernare. Plajele au fost eliberate de şezlonguri, iar umbreluţele au fost strânse. Acum, Apele Române montează garduri de stuf pentru ca sectoarele de plajă să fie protejate de furtuni. 

de Redactia Observator

la 14.10.2023, 10:52

Vezi și

Sectoarele de plajă de pe litoral sunt pregătite pentru sezonul de iarnă. Nisipul a fost arat şi curăţat, iar paralel cu malul se amplasează cortine speciale. Primele garduri de stuf au fost deja montate în Mamaia, Eforie Nord şi Costineşti. 

Cristina Niţă, reporter Observator: Rolul panourilor de stuf este de a opri eventualele eroziuni provocate de furtuni, dar şi de a împiedica nisipul de pe plajă să ajungă pe aleile pietonale.

În total, autorităţile vor monta 10 kilometri de garduri de stuf, în 7 staţiuni. 

Plajele sunt curăţate şi protejate

Hristu Uzun, director ABADL: Înainte de a începe montarea panourilor, facem o igienizare completă şi după aceea montăm gardurile de stuf. Facem Mamaia prima dată, o să începem şi în Eforie.

Aceste panouri nu numai că împiedică nisipul să fie spulberat, dar și susțin biodiversitatea locală.

Adrian Bîlbă, doctor în științe: Pe timpul iernii, este cu atât mai importantă instalarea unor mijloace de protecţie, pentru ca plaja, nisipul, componenta fină a acestuia este o componentă aluvionară, în mare măsură, să se menţină pe plajă, să-l menţinem şi plăcut utilizării lui pe timpul iernii şi să nu colmatăm tot ce înseamnă reţele pluviale.

Operaţiunea de protejare a plajelor va fi finalizată până la jumătatea lunii noiembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Staţiunile de pe litoral şi-au luat adio de la sezonul estival. Cum sunt protejate plajele de furtuni, până vara viitoare