Antena Meniu Search
x

Video "Sunt nişte bani aruncaţi" Consolidarea blocurilor din centrul Capitalei bate pasul pe loc din cauza birocrației și proceselor

Şantierele de consolidare din Capitală sunt blocate în birocraţie şi procese. 10 imobile sunt lăsate de izbelişte de ani intregi. Fosta Companie Municipală de Consolidări refuză să le predea primăriei pentru a termina lucrările. Firma, acum în insolvenţă, cere municipalităţii peste 20 de milioane de lei. Bani pentru lucrări făcute în avans, dar fără acte, spune municipalitatea. În timp ce disputa continuă, proprietarii trăiesc în locuinţe sociale. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 08.11.2023, 22:58

Vezi și

Consolidarea mai multor clădiri vechi bate pasul pe loc de ani de zile. Sunt 10 şantiere abandonate. Unul din șantierele blocate la Compania Municipală de Consolidari este chiar în centrul Capitalei. Lucrările au început aici în decembrie 2018 și au fost executate în proporție de 70%. Mai era nevoie doar de finisaje însă șantierul s-a blocat imediat după ce compania primăriei a intrat în faliment. De atunci şi până astăzi blocul a rămas părăsit. Blocul a rămas şi fără acoperiş. 

"Plouă înăuntru. Nu se strică lucrările?"

"Evident că se strică. Sunt nişte bani aruncaţi. Hainele muncitorilor, după cum vedeţi, încă mai atârnă. 

"Oamenii vin să-şi vadă apartamentele, vin să se interseze de starea lucrărilor, dacă vor fi continuate sau nu, dar aşa cum vin şi pleacă."

Pe acelaşi subiect

Andreea Milea, reporter Observator: "Cei 27 de proprietari din acest bloc nu mai locuiesc aici de mai bine de 3 ani însă în continuare îşi primesc aici conrespondenţa."

Problema clădirilor consolidate ajunge în instanță

Deşi Administraţia Clădirilor cu Risc seismic spune că ar putea să termine lucrările într-un an, Compania Municipală refuză să predea şantierele. Cere în instanţă zeci de milioane de lei, bani pentru lucrări deja efectuate.

Răzvan Munteanu, director AMCCRS: "Sumele invocate de dumnealor sunt undeva la 22 milioane de lei pentru toate imobilele. Sume pentru care au fost lucrări efectuate, neexistând comenzi, neexistând situaţii de lucrări avizate şi aprobate. Deci au lucrat de 22 milioane de lei în avans."

Cristian Iacob, reprezentant Compania Municipală de Consolidări: "Nu este normal să ceară bani? Lucrările sunt, se văd. Sunt lucrări care sunt la gata. Lucrările sunt acoperite de documente. Lucrările au fost întotdeauna acoperite de documente."

Procesul în instanţă durează deja de aproape un an, timp în care proprietarii trăiesc în locuinţe de necesitate. 

Andreea Milea, reporter Observator: "Suntem acum în apartamentul unui om care ar fi putut să locuiască aici. Da şi care, din păcate, este relocat într-o locuinţă socială, probabil. Cu ieşire spre biserică." 

Paznic: "Locatarii sunt la 300 de metri de aici şi primăria le plăteşte chirie."

Reporter: "Mai trec pe aici din când în când?"

Paznic: "Mai trec, săracii. Le dau voie înăuntru."

Reporter: "Nu sunt apartamentele lor?"

Paznic: "Se uită şi pleacă săracii. Să stai o viaţă aici. Mai e un bloc în spate, de când era Oprescu." 

Andreea Milea, reporter Observator: "Adică acest bloc din strada Ion Câmpineanu, aici unde șantierul a fost deschis în 2012 doar ca s-a blocat dupa ce firma privată care a câștigat licitația a intrat în faliment, nu înainte să încaseze 6 milioane de lei pentru lucrările executate. În 2018 santierul a fost preluat de Administratia Clădirilor cu risc seismic, însă nu a fost redeschis nici până astăzi din cauza unei neînțelegeri între primărie și proprietarii din bloc." 

Locatarii vor ca lucrările să fie finalizate cu preţul stabilit în 2012, adică 4 milioane de lei pentru tot imobilul. 

Răzvan Munteanu, director AMCCRS: "Astazi este imposibil. Noi cu dumnealor avem niște documente încheiate în baza vechiului cadru legal, iar pe vechiul cadru legal, obligația dumnealor este de a restitui timp de 25 ani sumele cheltuite de municipalitate. Acesta este motivul pentru care dumnealor insistă, într-un fel motivat, să se fi finalizat, iar diferența să fie acoperită, suportată de municipalitate. Încercăm să găsim cadrul legal." 

Două imobile sunt consolidate acum de primărie. În 2024 ar putea fi deschise încă 7 şantiere noi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » "Sunt nişte bani aruncaţi" Consolidarea blocurilor din centrul Capitalei bate pasul pe loc din cauza birocrației și proceselor