Antena Meniu Search
x

Video Super-tulpina Omicron ar putea aduce un val 5 fără predecent. Infectarea are loc în mai puțin de un minut. ”Va fi diferenţa dintre un tsunami şi un trăsnet”

Medicii cred că mutantul Omicron ne va lovi ca un trăsnet, fără să ne lase timp de pregătiri. Este posibil ca supertulpina, care e mult mai contagioasă decât Delta, să circule deja prin România. În faţa ameninţării, Grecia devine prima ţară europeană în care vaccinarea va fi obligatorie pentru persoanele peste 60 de ani. Cine va refuza, va plăti 100 de euro pe lună

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 30.11.2021, 19:27

Vezi și

Cele mai sumbre scenarii s-ar putea adeveri. Supertulpina Omicron, ar putea fi de două ori mai infecţioasă decât Delta, tulpina care a îngenuncheat sistemele sanitare din întreaga lume.

Octavian Jurma, cercetător: ”Valul 4 a arătat ca un tsunami. Acum ar putea să fie un val şi mai înalt într-o perioadă şi mai scurtă, ar fi diferenţa dintre un tsunami şi un trăsnet”.

În mai multe laboratoare din ţară se fac secvenţieri. Medicii vor să afle dacă virusul a ajuns deja în România.

Dumitru Jardan, biolog: ”Durează între 3 şi 4 zile lucrătoare. Asta înseamnă că există o întârziere de o săptămână între identificarea virusului şi când putem să îi spunem că are Omicron sau nu are”.

Pe acelaşi subiect

Emilian Imbri, expert în servicii de sănătate: ”E practic o treabă de zile sau săptămâni până când la unul din aceste laboratoare va apărea această formă”.

Omicron infectează în mai puțin de un minut de interacțiune

Specialiştii cred că va fi nevoie de mai puţin de un minut de interacţiune cu cineva bolnav ca să ne infectăm.

Ema Schweninger, reporter Observator: ”E momentul să ne purtăm ca şi cum orice persoană din jurul nostru este infectată, spun medicii. Aşa că măsurile de protecţie sunt mai importante ca niciodată. Aşadar, evitaţi spaţiile aglomerate, păstraţi distanţa faţă de alte persoane, purtaţi masca de protecţie şi spălaţi-vă des mâinile”.

Speriaţi de Omicron, unii au mers în centrele de vaccinare.

”Mă sperie. Eu am trecut prin boală şi nu e uşor, am stat 3 săptămâni în spital. Foarte greu”.

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-Covid în fața variantei Omicron

Africa de Sud a ajuns la 77 de cazuri. Alte 18 ţări au raportat pacienţi infectaţi. Olanda a anunţat că varianta Omicron era deja în ţară înainte de revenirea aeronavelor din Africa de Sud. Japonia, Israel şi Maroc şi-au închis graniţele.

În schimb, preşedintele Statelor Unite ale Americii e liniştit.

Joe Biden, preşedinte SUA:Tulpina asta este un motiv de îngrijorare, nu de panică. Avem cele mai bune vaccinuri din lume, cele mai bune medicamente, cei mai buni oameni de ştiinţă”.

Universitatea Oxford a anunţat că nu există dovezi care să arate că vaccinurile nu vor preveni formele grave de COVID provocate de Omicron. Dar e gata să îşi actualizeze vaccinul împreună cu AstraZeneca. Moderna spune însă că e puţin probabil ca serurile actuale să fie la fel de eficiente în faţa variantei noi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Super-tulpina Omicron ar putea aduce un val 5 fără predecent. Infectarea are loc în mai puțin de un minut. ”Va fi diferenţa dintre un tsunami şi un trăsnet”