Antena Meniu Search
x

Mărturia unui ieșean, care a băut spirtul contrafăcut și a supraviețuit: "Am făcut patru litri" (Video)

Dezvăluiri şocante în dosarul spirtului contrafăcut care a făcut victime în serie în Iaşi. O întreagă comună a primit dezinfectantul ca ajutor de la primărie, în timpul pandemiei. În timp ce edilii nu ştiau că e contrafăcut, victimele nu ştiau că nu trebuie băut. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 21.05.2020, 10:46

Vezi și
  • Oamenii ar fi primit spirtul de la Primărie, pentru a combate coronavirusul.
  • Trei persoane au fost arestat în cazul spirtului contrafăcut.

Anchetatorii continuă să sape, la propriu, după victime. Au fost făcute noi deshumări, iar bilanţul morţilor ar fi ajuns la 14. Există însă şi un supravieţuitor. Observator are în exclusivitatea declaraţia lui.

Teodor Sasu, localnic care a băut spirt: Am primit, într-adevăr, un pachet cu așa. L-am pus pe masă. Către seara, am băut jumătate de țuică și s-a făcut noapte. Când colo, sticla în faţa mea cu spirt și zic: "Ăsta oare nu ar trebui făcut cu apă să îl beau?" Și din jumate am făcut patru kilograme.

Teodor are 58 de ani şi a avut noroc. A supravieţuit, după ce a băut din spirtul care pe vecinii lui i-a răpus într-o clipă.

Teodor Sasu, localnic care a băut spirt: Se făcuse ziuă şi zic: "Băi, am pierdut o noapte şi tot beat nu sunt! Ce mama dracu? Nu-i bun spirtul. Să mă duc la Primărie să mai cer? Zic: "Nu îmi mai dă!". Am vrut să plec domnişoară la primărie, dar zic: "Mi-a dat odată Primăria, dar după aia nu ne mai dă. Zice gata!". Mulţumesc, Doamne, că m-ai salvat, Doamne!

Spirtul a fost primit ca ajutor de la Primărie, când a izbucnit pandemia. 1300 de pachete care conţineau săpun, mănuşi, o declaraţie pe proprie răspundere şi o sticlă de spirt "Sante Med" s-au distribuit în comuna Plugari. 

Alcoolul contrafăcut a fost cumpărat din depozitul unui om de afaceri din Iaşi, acelaşi care a distribuit spirtul toxic în magazinele săteşti din toată Moldova.

Alexandra Manea, consilier Primăria Plugari: Din momentul ce l-am luat dintr-un loc autorizat, ne-am gândit sută la sută că este bine şi noi am vrut să facem un bine. Ulterior am informat pe toată lumea, am recuperat mare parte din spirt. Nu ne-am gândit că cineva ar bea spirtul respectiv.

Coktailul otrăvitor era colorat cu vopsea de ouă și conținea alcool metilic în loc de alcool etilic. Avea o concentraţie de 300 de ori mai mare decât doza letală. 30 de mililitri sunt fatali, spun medicii.

Alerta s-a dat mai întâi în localitatea Stolniceni Prăjescu. Acolo, patru localnici au murit după ce au băut spirtul cumpărat de la magazinul din sat: "Au murit ca cărăbuşii de mai toţi. De la spirt. Ca cărăbuşii de mai s-au dus".

Procurorii au aflat de pachetele împărţite şi în localitatea Plugari şi au extins ancheta ... în cimitir.

Chiar înainte de Paște, în decursul a trei zile, au murit mai multe persoane în aceeaşi localitate. Anchetatorii au decis să facă cinci deshumări aici. Ultimele trei s-au făcut chiar la sfârşitul săptămânii trecute. 

Rezultatele analizelor de laborator au arătat, potrivit unor surse din anchetă, că doi din cei trei deshumaţi la sfârșitul săptămânii au murit tot intoxicați cu alcool metilic.

Unul dintre ei nu era acasă când au ajuns pachetele, dar o vecină l-a luat şi i l-a dat apoi: "N-am avut ce face. I l-am dat lui că dacă nu îi dădeam, îmi sărea în cap. Și el probabil că a băut. Noi nu bem spirt medicinal sau spirturi din astealalte. Dacă bem o ţuică bem, dar nici de aceea".

Un vecin susține că "nu avea ce mânca și probabil se alina cu alcoolul. Noi ne gândeam că a murit de foame, că erau zile întregi în care nu mânca nimic".

Trei bărbaţi din Ilfov ar fi pus la cale afacerea ilegală care a ucis cel puţin 14 oameni. Toţi sunt în arest acum.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Mărturia unui ieșean, care a băut spirtul contrafăcut și a supraviețuit: "Am făcut patru litri" (Video)