Antena Meniu Search
x

Video Sute de ardeleni s-au adunat să comemoreze 239 de ani de la Revoluţia ţărănească din 1784. Oamenii au adus coroane cu flori şi au cântat cântece patriotice

Lecţie de istorie pe viu în Cetatea din Alba Iulia. De asta au avut parte sute de ardeleni care s-au adunat să comemoreze cei 239 de ani de la Revoluţia ţărănească din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, eroii-martiri care au fost pedepsiţi şi executaţi cu cruzime deoarece au încercat să îi scape pe ţărani de constrângerile feugale la care erau supuşi. În faţa Obeliscului închinat eroilor, oamenii au depus coroane, buchete de flori, au sunat din tulnic şi au amintit povestea de mult uitată. 

de Redactia Observator

la 29.02.2024, 09:02

Vezi și

O mulţime de oameni s-au adunat aseară în faţa Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan şi pe Dealul Furcilor din oraşul Alba Iulia pentru a comemora împlinirea a 239 de ani de la Revoluţia ţărănească din 1784, cunoscută sub numele de "Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan. Cei trei lideri au fost în fruntea mişcării de rezistenţă în faţa abuzurilor împotriva țăranilor din Transilvania.

Ioana Ursu, istoric: Ne aducem aminte de ce s-a întâmplat acum 239 de ani, de moartea violentă a lui violentă Horea şi Cloşca, dar şi si comemorăm pe toţi trei. 

Sute de oameni din Alba Iulia, dar din împrejurimi au venit la comemorare

Sute de oameni din Alba Iulia, dar din împrejurimi au venit la comemorare, au adus coroane cu flori şi au cântat cântece patriotice.

Pe acelaşi subiect

Tudor Rosu "Horea": Am sărbătorit cu cuvântări, cu cântece şi ce s-a întâmplat în această zi am vorbit depsre însemnătatea zilei de 28 februarie 1785.

Horea, Cloșca și Crișan au fost capturați, judecați și executați pe Dealul Furcilor, pe data de 28 Februarie 1785.

Răscoala din acea perioadă a avut numeroase ecouri în străinătate, iar, în urma acesteia, moții din Munții Apuseni au câștigat mai multe drepturi precum libertatea pășunatului, scutirea de cărăușie, desființarea servituții personale și a legării de glie, căsătorii fără consimțământul nobilului precum și dreptul la educație.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Sute de ardeleni s-au adunat să comemoreze 239 de ani de la Revoluţia ţărănească din 1784. Oamenii au adus coroane cu flori şi au cântat cântece patriotice