Antena Meniu Search
x

Video Tabără STS pentru studenții de la facultăți cu profil tehnic. Cum comunică experții în situații de urgență

Cele mai noi tehnologii de comunicaţii speciale nu mai sunt un secret pentru zeci de studenţi de la facultăţi de profil tehnic. Tinerii au aflat, în tabăra STS, cum comunică salvatorii într-o situaţie de urgenţă, în zone în care staţiile nu au semnal. Totul într-o demonstraţie practică, făcută de Salvamont Braşov

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 31.08.2022, 21:16

Vezi și

Masivul Piatra Craiului. Este momentul în care salvatorii încep echiparea, nu înainte de a primi coordonatele GPS. Pentru că, în orice operaţiune contracronometru, comunicarea între salvamontişti este vitală. 

În tabăra de comunicații speciale, studenţii au putut vedea ce se întâmplă atunci când stațiile de emisie-recepție ale salvatorilor nu au suficient semnal, pe teren.

Sebastian Marinescu, director Salvamont Județul Brașov: Unde nu este semnal, stațiile trec pe un mod simplex, pentru a putea comunica salvatorii montani între ei, iar pentru a discuta cu celelalte echipe, coborâm în zona de semnal. Asta înseamnă efort, timp...

Experții de la STS au arătat cum se procedează în situații de urgență

Aşa că s-au montat aparate STS care preiau semnalul din zona cu acoperire şi îl amplifică exact spre spaţiul în care are loc operaţiunea de salvare. 

Student: Cel mai frumos moment a fost ieri, când am făcut un workshop, să zicem așa, de rețelistică și am lucrat foarte mult cu echipamentele.

Cătălin Chirca, purtător de cuvânt STS: Tabăra a durat șase zile. Ea, practic, presupune activități practice, ateliere, dar și parte de teorie, pe toate domeniile de activitate: tehnologia informației, dezvoltare software sisteme informatice, securitate cibernetică, protecția infrastructurilor critice, centre de date și platforme de virtualizare.

Una din cele mai spectaculoase tehnologii prezentate a fost autospeciala pentru comunicaţii Starlink. Este un vehicul pentru teren foarte accidentat, care înrolează toate staţiile salvatorilor şi asigură, prin sateliţi, comunicaţiile vitale pentru operaţiunile de salvare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Tabără STS pentru studenții de la facultăți cu profil tehnic. Cum comunică experții în situații de urgență