Antena Meniu Search
x

Video Tată şi fiică, la un pas să îşi piardă viaţa în mare la Jupiter, după ce au ignorat avertismentele salvamarilor. Pentru 12 oameni, a fost ultima baie în acest sezon

Au fost scene dramatice şi azi la malul mării. În cea de-a 6 zi de steag roşu în staţiunile din sudul litoralului, salvamarii au scos din valuri o fată şi pe tatăl ei, care au intrat în panică după ce valurile puternice şi curenţii i-au purtat departe de mal. Marea dă semne că se linişteşte, dar steagul roşu şi cel galben rămân arborate în mai multe staţiuni. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 12.08.2022, 20:04

Vezi și

Tată şi fiică au ignorat şi steagul roşu, şi fluierele salvamarilor. S-au aventurat în valuri, fără să îşi dea seama de pericol: curenţii puternici se formează chiar şi la mal. Apa i-a purtat pe nesimţite tot mai departe, iar valurile tot mai mari aproape că i-au înecat. Norocul lor: salvamarii. 

Au fost la un pas de moarte

Cu chiu cu vai, salvamarul a reuşit să o scoată pe copilă prima din apă şi să o urce pe jet ski. Tatăl fetei i-a făcut semn că mai rezistă şi să o ducă pe ea la mal mai întâi. Câteva clipe mai târziu, valurile dărâmă jet ski-ul salvamarului. 

Intervenţia a avut final fericit: cu ajutorul unor turişti, salvamarul şi copila s-au urcat înapoi pe jet ski şi au ajuns cu bine pe plajă. De la începutul sezonului, zeci de turişti au fost scoşi din mare în ultima clipă. Sleiţi de putere şi speriaţi, dar în viaţă, după ce au ignorat avertismentele salvamarilor.  

Pe acelaşi subiect

Salvamar-turişti: - Capul sus! Uşor! Uşor, mă! Hai, sus, sus! Ia mâna de pe mine! 

- Nu mai faceţi aşa ceva niciodată! Să vă fie învăţătură de minte, da?

- Cum eşti?

- Bine...

- Bine?Ai luat apă? Ai luat puţin! Hai bagă-te pe spate într-o parte

- Nu mai intraţi. Am pus galben, am pus roşu, am pus de toate, am zis şi cu megafonul cu portavocea, înţelegeţi oameni buni, o fracţiune de secundă! Hai, ai grijă de tine. 

Nu toţi turiştii au fost la fel de norocoşi. 12 oameni au murit înecaţi până acum pe litoral, iar un adolescent de 18 ani e de negăsit de trei zile, după ce a vrut să facă o baie la nouă seara. Printre victime, e şi un salvamar. Sorin avea 48 de ani, patru ani experienţă în meserie şi a murit în timp ce încerca să salveze un turist

Salvamarii sunt îngroziţi de ce au văzut în aceste două luni şi jumătate. Avertismentele lor de bună credinţă sunt ignorate de turişti.

Alex Zderea, șef salvamari Năvodari: Când avem cod de intervenţie la copii atunci ne marchează cel mai tare pentru că sunt mici şi e mai greu, la copii e mai dureros. 

Turiştii sunt îndemnaţi să asculte de sfaturile salvamarilor şi să respecte regulile elementare la mare: să nu intre în apă când e steagul roşu şi să nu ignore fluierele salvamarilor. Dacă totuşi aleg să-şi rişte viaţa...

Alex Zderea, șef salvamari Năvodari: Turiştii dacă se aventurează în larg şi ştiu că nu se mai pot întoarce înapoi, să nu se panicheze, atunci când intervine panica e mai greu şi pentru salvamari să îl salveze, dacă turistul se calmează, salvamarul ajunge în cel mai scurt timp la turist şi totul se va sfârşi cu bine. 

Andreea Filip, reporter Observator: Pe plajele din Năvodari, Mamaia şi Constanţa este steagul care anunţă prezenţa salvamarilor pe plajă. În Eforie şi Costineşti este arborat steagul galben, asta înseamnă că doar înotătorii experimentaţi au voie să intre în apă. Iar în Olimp şi Vama Veche a rămas arborat steagul roşu. Asta înseamnă scăldatul interzis şi pericol de înec. 

Marea este cel mai agitată în staţiunile din sudul litoralului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Tată şi fiică, la un pas să îşi piardă viaţa în mare la Jupiter, după ce au ignorat avertismentele salvamarilor. Pentru 12 oameni, a fost ultima baie în acest sezon