Antena Meniu Search
x

Video "Tatăl meu nu mai lucrează de un an jumate în Armată". Militari de profesie, hoţi prin vocaţie: 7 militari de la "Kogălniceanu", arestaţi pentru furt de combustibil

Militari de profesie, hoţi de ocazie. 7 militari români şi un civil au fost arestaţi preventiv, aseară, după ce au fost acuzaţi că au furat tone de combustibil din baza militară Mihail Kogălniceanu. Tribunalul Constanţa a respins cererile acestora de arestare la domiciliu sau cercetare sub control judiciar. Decizia instanţei nu este, însă, definitivă. Cei 8 inculpaţi au dreptul la contestaţie.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 17.11.2022, 08:27

Vezi și

Militarii arestaţi preventiv fac parte din cadrul Bazei Aeriene Mihail Kogalniceanu, judeţul Constanţa. Potrivit procurorilor, aceştia ar fi furat în mai multe rânduri tone de kerosen şi motorină destinate elicopterelor şi avioanelor, dar şi parcului auto. Combustibilul era scos din bază chiar cu maşinile personale ale inculpaţilor, în canistre şi bidoane din plastic. Apoi, era vândut la negru, brut sau diluat, către fermieri sau proprietari de utilaje agricole.

Cererile de cercetare sub control judiciar au fost respinse de către magistraţi

În cazul de furt şi delapidare sunt anchetaţi  22 de militari şi civili. În urmă cu două zile au fost făcute aproximativ 50 de percheziţii la domiciliile suspecţilor, dar şi în unitatea militară. "Deocamdată, nu are de ce să se apere pentru că nu există probe că ar fi fost sustrase aceste produse petroliere iar în urma percheziţiei s-au găsit doar 60 de litri de motorină la locuinţa mamei lui, nu a lui", a declarat Mircea Gherasim, avocatul unuia dintre cei vizaţi de anchetă.

7 militari şi un angajat civil din cadrul bazei militare au ajuns în faţa magistraţilor Tribunalului Constanţa. "S-a propus arestarea preventivă de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a tuturor celor inculpaţi, trimişi către arestare. Încadrarea juridică pentru fapta pentru care inculpaţii sunt cercetaţi la acest moment, procesual, este de la 3 la 10 ani", a declarat Alexandru Niţă, avocat. "În opinia mea nu este justificată măsura. Este exagerată. Am cerut control judiciar. Am apreciat că un control judiciar ar fi fost oportun, eficient, rezonabil", a declarat Marian Sofronie, avocat.

Cererile de cercetare sub control judiciar au fost respinse de către magistraţi. "Tatăl meu nu mai lucrează de un an jumate în cadrul armatei. Tata e pensionar, a ieşit pe 1 martie 2020. O să facem o contestaţie şi o să demonstrăm că este nevinovat 100%", a declarat Cristian Boboc, fiul unuia dintre inculpaţi. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare. Nu este prima dată când se fură combustibil din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Între 2017 şi 2021, alţi militari români au sustras motorină de 2 milioane de dolari până să fie prinşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » "Tatăl meu nu mai lucrează de un an jumate în Armată". Militari de profesie, hoţi prin vocaţie: 7 militari de la "Kogălniceanu", arestaţi pentru furt de combustibil