Antena Meniu Search
x

Dosarul Revoluţiei. Teodor Brateş, crainicul care a anunţat prezenţa teroriştilor printre oameni, acuzat de crime împotriva umanităţii

Premieră în justiţie! Cercetările în dosarul Revoluţiei se extind la foşti angajaţi ai Televiziunii Române

Vezi și

Premieră în justiţie! Cercetările în dosarul Revoluţiei se extind la foşti angajaţi ai Televiziunii Române. Teodor Brateş, crainicul care a anunţat prezenţa teroriştilor printre oameni, este şi el acuzat de crime împotriva umanităţii. Procurorii spun că este vinovat pentru transmiterea de ştiri false, care ar fi dus la instaurarea haosului din Decembrie '89 şi, implicit, la pierderi de vieţi omeneşti.

"Toată lumea să acţioneze cu simţ de răspundere în legătură cu detaşamentele acestea de terorişti. Să plece, să se oprească pentru că nu vor scăpa de mânia poporului", a fost unul dintre mesajele transmise de Teodor Brateş la Televiziunea Română, pe 22 decembrie 1989, despre care procurorii spun astăzi că ar fi dus la pierderea de vieţi omeneşti.

Mai exact, fostul redactor-şef adjunct al programului Actualităţi din TVR ar fi răspândit informaţiile fără a şti cu siguranţă dacă sunt adevărate sau nu. 

"A fost principalul factor de diseminare a ştirilor false, cu caracter diversionist, în acest fel contribuind într-o foarte mare măsură la instalarea psihozei teroriste ce a afectat profund întreaga populaţiei a României", se arată în comunicatul PG.

Printre mesajele transmise de Brateş erau şi informaţii legate de atacuri teroriste, clădiri minate, atacuri cu elicoptere ori informaţii despre soţii Ceauşescu.

Procurorii militari au concluzionat că multe dintre anunţuri ar fi fost, de fapt, dezinformări, care au făcut ca psihoza teroristă să atingă cote paroxistice şi astfel să constituie principala cauză a numeroaselor pierderi de vieţi omeneşti, vătămări şi distrugeri. 

"Repetarea acestui gen de dezinformare a făcut ca psihoza teroristă să atingă cote paroxistice şi astfel să constituie principala cauză a numeroaselor pierderi de vieţi omeneşti, vătămări şi distrugeri", potrivit comunicatului PG.

În decembrie 89, între zilele 22 şi 24, Teodor Brateş a stat în emisie aproape 70 de ore.

Ieri, procurorii care instrumentează Dosarul Revoluţiei l-au pus sub învinuire pe fostul preşedinte Ion Iliescu, iar fostul premier Petre Roman şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu vor fi chemaţi la Parchet pentru a li se comunica şi lor acuzaţiile. În total, peste 1100 de oameni au fost ucişi şi alţi peste 3300, răniţi în decembrie '89. Printre ei, şi mulţi copii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Dosarul Revoluţiei. Teodor Brateş, crainicul care a anunţat prezenţa teroriştilor printre oameni, acuzat de crime împotriva umanităţii