Antena Meniu Search
x

Video Testarea antidrog în şcoli, abandonată la nivel național, aplicată într-o școală din Satu Mare. Autoritățile, disperate de violențele tot mai dese dintre elevi

Profesorii din Carei dau milităria jos din pod. Elevii vor fi testaţi antidrog şi antialcool, în urma deciziei autorităţilor locale. Asta, desigur, doar cu acordul părinţilor. Schimbările sunt făcute într-un context îngrijorător: în ultima vreme, în unităţile de învăţământ din Carei, au avut loc tot felul de episoade violente între elevi. Prin reguli mai dure, consilierii locali speră să mai disciplineze tinerele generaţii.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 27.10.2023, 18:19

Vezi și

În urmă cu o lună, o şcoală din Carei devenea ring de box pentru mai mulţi elevi, care şi-au împărţit pumni şi picioare de faţă cu profesoara, chiar în timpul orei de română. A fost picătura care a umplut paharul: după un întreg şir de incidente similare, regulile din şcoli se înăspresc.

Eugen Kovacs, primar Carei: "Am constatat că în şcoli nu au suficientă putere profesorii, directorii, consiliul de administraţie. Trebuie să recunoaştem că sunt slabe legile care reglementează ordinea interioară în şcoli. Încercăm să ajutăm cadrele didactice să poată face educaţie."

Printre prevederile votate de consilierii locali se numără interzicerea folosirii telefoanelor şi tabletelor în timpul orelor de curs. Cadrele didactice vor putea chiar să le confişte, iar returnarea lor va fi posibilă doar cu cerere scrisă din partea părinţilor. Există măsuri şi pentru elevii care consumă droguri sau alcool. 

Mihaela Nuna, director Liceul "Iuliu Maniu" Carei: "Dacă părinţii vor fi de acord, elevii vor putea fi testaţi în cabinetul medical deţinut de unitatea şcolară. Noi sperăm că cu aceste reglementări, procesul instructiv educativ să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să nu existe conflicte de niciun fel în unitatea şcolară."

Pe acelaşi subiect

Cineva va plăti pentru testarea elevilor?

Aparatele de testare pentru elevi ar urma să fie achiziţionate din bani locali. În cazul în care situaţia o impune, elevii cu probleme de comportament pot fi trimişi la examinare psihologică, mai arată prevederile. Măsurile împart părinţii în două tabere. 

"Consider că acest aspect este binevenit, trebuie să înceapă de undeva. 00.32 Sper să se vadă şi rezultatele."

"Nu sunt de acord cu treburile astea. Trebuie să observe prima dată părinţii ce se întâmplă cu copiii, nu să decida altcineva pentru nepoţii mei." 

Deciziile cuprinse în hotărârea de Consiliu Local vor ajunge în şcoli cel mai probabil săptămâna viitoare.

Simona Vasiac, reporter Observator: "Odată ce decizia va ajunge la unităţile de învăţământ, directorii vor trebui să le aducă la cunoştinţă păriţilor, dar şi elevilor aceste aspecte, aspecte care vor trebui cuprinse în cadrul regulamentului intern de funcţionare a fiecărei unităţi de învăţământ din mincipiul Carei."

La nivel naţional, ideea testării elevilor în şcoli a fost suspendată, după ce a iscat controverse. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Testarea antidrog în şcoli, abandonată la nivel național, aplicată într-o școală din Satu Mare. Autoritățile, disperate de violențele tot mai dese dintre elevi